Home » Избрано

Вероятно всеки десети българин е бил свързан с ДС

2009.07.29 Един коментар
Spread the love

“Зюддойче цайтунг”: Наследството на ДС още изпуска отровни изпарения
29 Юли 2009

България се зае съвсем отскоро с осветляване наследството от комунистическата Държавна сигурност. Изкараното досега на повърхността поставя в затруднение новото правителство на Борисов, пише в сряда германският вестник “Зюддойче цайтунг”, цитиран от Дойче веле.

Вестникът отбелязва, че никъде в Източна Европа след падането на комунизма преди 20 години документирането на тормоза на някогашните тайни служби не бе подето така систематично, както в бившата ГДР, където още през 1990 бе създадено т.н. ведомство на Гаук. В Чехия или Румъния подобни учреждения съществуват едва от няколко години. В България съответният закон бе приет в края на 2006, на самия праг на влизането на страната в ЕС.

Така наречената комисия за досиетата се оглавява от адвоката и бивш депутат от БСП Ефтим Костадинов. В една читалня в наета от ведомството къща в центъра на София всеки българин има достъп до засягащите го документи. На шест месеца комисията публикува своя бюлетин – един дебел том, който Костадинов ми показва в своето бюро: “Казвам го без гордост – тук е името на нашия президент”, пише по-нататък авторът Клаус Брил.

Разкриването на миналото на Георги Първанов нямаше никакви последствия, също като разкритията за един бивш вицепрезидент и 21 души от президентската администрация и всички останали водещи политици, разобличени от комисията на Костадинов, отбелязва той и посочва, че агенти или доносници на бившата ДС са били 140 депутати от различни партии в парламента след 1990 година, сред които и Ахмет Доган, лидера на ДПС, и двама негови заместници. Осветяването на миналото на правителствените членове след 1990 година даде 117 попадения – все министри и държавни секретари, и дори бившия социалистически премиер Виденов. Списъкът на разкритията бе продължен с общински политици, кметове, съдии, журналисти и други обществени фигури.

Тази чудовищна равносметка повдига въпроса за проникването на комунистическите органи за сигурност в българското общество. Костадинов казва предпазливо, че всеки осми или всеки десети българин е бил свързан с тях по някакъв начин. В архивите са регистрирани 1.5 милиона имена – при осем милионно население на страната.

Това наследство продължава да изпуска своите отровни изпарения, пише “Зюддойче цайтунг”. В навечерието на последните избори комисията проучи 3234 кандидати, 142 от които бяха идентифицирани като бивши помагачи на ДС. Сред тях се оказа и Божидар Димитров, директорът на Националния исторически музей, който през 1973 е бил изпратен на работа във Ватикана като специален агент. Въпреки енергичните протести, премиерът Борисов го назначи за министър без портфейл, оповестявайки същевременно, че новият кабинет щял да отвори абсолютно всички досиета.

Случаят показва колко много работа остава в това поле. Говорителката на комисията Екатерина Бончева казва с усмивка: “Нашата работа действа като китайския номер с водните капки.” Постоянното капене пробива камъка. Може би, завършва кореспонденцията си от София Краус Брил на страниците на “Зюддойче цайтунг”.

Източник: Медиапул

One Comment »

  • Senator said:

    1,500,000 (ДС) + 1,200,000 (БКП) = 2,600,000
    8,000,000 : 2,700,000 = 3 (приблизително).
    Следователно, всеки трети българин (вкл. бебетата) е бил ангажиран.
    Ако се вземат предвид само лицата над 18 години, то практически ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН Е БИЛ АНГАЖИРАН! Дайте да ги анатемосаме всички, без разлика кой какви ги е вършил! ВСЪЩНОСТ, ДОСЕГАШНИЯТ ПОДХОД Е РАЗМИВАНЕ НА ОТГОВОРНОСТТА, ЗА ДА НЕ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ… до отпадане на отговорността поради давност или по естествени причини. Няма ли най-после медиите да поемат ИСТИНАТА? Или им плащат тъкмо за това – да всяват заблуда всред и без това тотално обърканото население на България?!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.