Home » Избрано

Мадоф бил изненадан, че не са го разкрили по-рано

2009.07.30 Няма коментари
Spread the love

Осъденият на 150 години затвор нюйоркски финансист Бърнард Мадоф е изненадан, че американският борсов регулатор не разкрил по-рано гигантската му финансова пирамида, която погълна 65 млрд. долара, пише в.”Таймс”.

В първото интервю след изпращането му в затвора преди две седмици 71 годишният Мадоф говори открито за измамата и се разкайва за това, че е измамил хиляди хора.

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (ФКЦКФБ) беше силно компрометирана, след като не успя да разкрие измамата на Мадоф, въпреки че нейни инспектори са се срещали с него няколко пъти.

Фондовият мениджър дори давал съвети на комисията как да регулира пазарите.

“Срещнах се с ФКЦКФБ няколко пъти и си помислих “хванаха ме”, каза Мадоф на адвокатите Джоузеф Кочет и Нанси Файнмън от Сан Франциско.

Адвокатите се срещнаха с него в затвора “Бътнър”, щата Северна Каролина, след като заплашиха, че ще заведат дело срещу съпругата му Рут от името на няколко инвеститори.

ФКЦКФБ провежда вътрешно разследване защо схемата е останала скрита толкова дълго.

Финансовата пирамида беше разкрита на 11 декември 2008 г., след като Мадоф признал за нея пред синовете си.

Борсовият регулатор, който получил няколко сигнала от инвеститори за измамата на Мадоф, ще оповести резултатите от разследването в рамките на няколко седмици.

Мадоф изглежда в добро здраве и по време на четиричасовия разговор беше много открит и отговаряше на всички въпроси, съобщи Кочет.

Мисля, че не е много щастлив да бъде там, но със сигурност не се оплаква, каза адвокатът.

Той отказа да даде подробности за признанията на финансиста за това как е ръководил измамната схема още от средата на 1990-те. Адвокатите ще използват информацията тази седмица в делото срещу Мадоф и неговия брат Питър, който беше управляващ директор на фонда.

Мадоф се призна за виновен по 11 обвинения, включително измама, пране на пари и кражба. По думите на Кочет финансистът бил много “разкаян” и вярвал, че инвеститорите са си върнали всички пари.

БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.