2024-05-28

1 thought on “Рокади във Външно – отражение на вътрешните борби?

 1. Вицепрезидентът Илиана Йотова очаква отговори от страна на служебният премиер Димитър Главчев, тъй като е озадачена от мотивите, представени към предложението за смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов.

  Новината за исканата смяна дойде вчера вечерта, към 22 часа, със съобщение от пресцентъра на Министерски съвет. Като мотив за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга. Прави впечателние обаче, че смяната идва само три часа след изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и то в провинцията, неофициално.

  Не мисля, че тези мотиви, които бяха представени, за един министър на ден и половина са сериозни, заяви Илиана Йотова, макар и да не влезе в подробности какви са самите мотиви.

  Не зная какво се е пречупило във вижданията на премиера за Стефан Димитров, обясни Йотова, която лично познава дипломатът, който е с дългогодишен опит в Германия, Черна гора, дипломат от кариерата. Припомняме и че всъщност Стефан Димитров беше назначение, направено в последния момент, след представянето на служебния кабинет и втора номинация за министър.

  Според нея честното отношение на министър-председателя би било да излезе с една пресконференция и да отговори на всички въпроси.

  Вицепрезидентът заяви още, че това правителство не издържа теста, а това означава и че конституционните промени не издържат. Самото служебно правителство не е заредено с енергия да изпълни задачите си – да гарантира честни избори, а и не може да взима трудни и важни решения, не е ясно кой носи отговорността, обясни Илияна Йотова, обяснявайки че не по този начин е стоял служебен кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев.
  .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *