2024-03-19

1 thought on “Прогнозни резултати от вота в България на днешните парламентарни избори

  1. За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в парламента.

    Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват. С дълъг парламентарен опит е и Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС, който е избиран в последните девет парламента.

    В новото Народно събрание, което предстои да се събере за първи път на 19 октомври, Рамадан Аталай ще е депутат от Пловдив област, Йордан Цонев – отново от Велико Търново, Джевдет Чакъров – пак от Силистра, а Лъчезар Иванов – от 25-и МИР-София.

    Йордан Цонев от ДПС коментира за БТА, че в 47-ото Народно събрание и в предишни парламенти понякога се е чувствал като опитен човек, когото слушат, друг път изпитвал неудовлетворение, че другите не възприемат думите му.

    Политиката е професия, изключително сложна и трудна, изискваща много знания и работа, смята той. „Само в България си мислим, че политиката трябва да бъде с нови хора. Нови хора – да, но трябва да има опит и приемственост“, посочи Цонев. „Ще ви дам пример – когато търсите лекар, не търсите току що завършил, търсите опитен, професор, търсите име в професията. Но лекарят се грижи само за твоето здраве, а политикът по дефиниция трябва да се грижи за цялата държава, за всички проблеми“, коментира той.

    Йордан Цонев за първи път става депутат в 38-ото НС от листата на СДС. През февруари 2001 г. е изключен от СДС заедно с Христо Бисеров. Няколко години по-късно влиза в 40-ото НС като народен представител от ДПС, какъвто е и в момента.

    Джевдет Чакъров е за първи път депутат в 39-ото НС и народен представител от ДПС във всички следващи парламенти до настоящия включително.

    Лъчезар Иванов е рекордьор в групата на ГЕРБ-СДС по парламентарен опит. За първи път става депутат в 40-ото НС от листата на НДСВ, а в следващите парламенти влиза като народен представител от ГЕРБ.

    Осмо участие в Народно събрание например записват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегите ѝ Румен Гечев, Петър Кънев и Драгомир Стойнев.

    В 48-ото НС Десислава Атанасова, която отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще е народен представител от Русе. Корнелия Нинова, която пак ще води групата на „БСП за България“, влиза като депутат от 25-и МИР-София.

    Потърсен от БТА за коментар, Румен Гечев остана изненадан от бройката парламенти зад гърба си и уточни, че като години стажът му в Народното събрание е под десет. За първи път е избран за народен представител в 37-ото Народно събрание. След участие в изпълнителната власт отново става депутат през 2013 г. в 42-ото НС, а в 48-ото ще е депутат от Плевен.

    Като нещо добро Румен Гечев открои, че с колеги са предложили и са били приети някои ключови неща като например българите, които имат депозити в банките, да могат да ги теглят без наказание и да могат да си прехвърлят кредитите в друга банка при по-добри условия. Доволен е и че са накарали чуждите търговски вериги да плащат до един месец фактурите на български фирми доставчици, които преди това бавели заради пропуски в закона.

    Атмосферата в парламента се усложнява, тъй като колкото повече партии участват, толкова е по-напрегнато и по-трудно се формират коалиции, коментира Гечев. По негови наблюдения българският парламент все по-малко защитава националните интереси, а се взимат решения с много тежки икономически и геополитически последици, които са в услуга на други страни.

    Александър Ненков от ГЕРБ-СДС каза на въпрос на БТА, че не брои колко са парламентите, но в крайна сметка те много бързо се сменят. То това е май по-големият проблем, а не колко са на брой, коментира той. Ненков ще е депутат от 23-и МИР-София и в 48-ото Народно събрание – осмото, в което е избран.

    Мартин Димитров е с най-голям парламентарен стаж в групата на „Демократична България“. Избиран е в седем парламента. В 48-ото НС той влиза с преференции като народен представител от 24-и МИР-София. В 40-ото НС Димитров е депутат от „Обединени демократични сили“, в следващия 41-ви парламент – от „Синята коалиция“, а в 43-ото НС – от „Реформаторския блок“.

    С най-много опит в групата на най-новата политическа сила в Народното събрание – „Български възход“, е Румен Йончев. Председателят на „Земеделски народен съюз“ е избиран за депутат в пет парламента – в 42-ото Народно събрание е депутат от „Коалиция за България“, в 43-ото НС е избран от „България без цензура“, а в 45-ото и 46-ото – от „Изправи се! Мутри вън!“.

    Настимир Ананиев е най-опитният депутат в групата на „Продължаваме Промяната“, избиран в три парламента. В 43-ото Народно събрание е народен представител от „Реформаторския блок“. В 47-ото НС и 48-ото НС е избран от листата на „Продължаваме Промяната“. В новия парламент той влиза отново като депутат от 23-и МИР-София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *