Home » Авторски страници

Минало в бъдеще време

2021.09.18 Няма коментари
Spread the love

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ама естествено, че имаме пълното право да хулим опаковката на Триумфалната Арка в Париж. Можем да се подиграваме, колкото искаме, на чаршафите, на хвърлените пари и дори на самия покойник Кристо, понеже се срамувал да е българин като нас.

Ще драскаме по фейсбук стената си с български плам и ще гледаме към Париж от височината на панелната си софийска трибуна. След като приключим с краткото си битие на съвременни критици, можем да се разходим из вчерашния рожденик (бел. ред.: вчера, на 17 септември, бе празникът на София) и да разгледаме прекрасните сгради, строени векове преди да се появи нашия естетически гняв.

Всъщност, тези сгради не стават и за гледане. София е пълна с достолепни произведения на архитектурата, които умират пред очите ни, в страшни мъки. Олющени, окапващи, изтъргани, съсипани, загиващи старци, които някога са приличали поне малко на онази арка в Париж, която нашият Кристо опакова посмъртно, за да провокира не само очите, но и съзнанието ни. Тази опаковка ще бъде сваленa скоро. И отдолу отново ще се покаже съвършенството на миналото.

А ние тепърва имаме да научим една горчива истина. Миналото, което оцелява, се нарича бъдеще.

 

Радослав Бимбалов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.