Home » Избрано, политика

В новия сайт на БТА ще има специална секция за българите в чужбина

2021.09.05 Няма коментари
Spread the love

 

Димитрина Ветова, БТА

София, 1 септември

Снимка: БТА

Българската телеграфна агенция ще има нов сайт, който се надявам да бъде готов до края на годината, и в него ще има отделна, специална секция, която ще е насочена към българите в чужбина, и от българите в чужбина към сънародниците ни в страната. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев на заседанието на Комисията по политиките за българите извън страната към Народното събрание, попитан от председателя на комисията Антоанета Цонева как БТА си взаимодейства с българските медии в чужбина.

Във връзка с подготовката на 16-ата среща на българските медии в Рилския манастир, направихме преглед на българските медии по света, които постоянно намаляват. В момента сме изброили около 50 български медии в 22 държави, съобщи Кирил Вълчев, но уточни, че трябва да има ясни критерии – какво точно наричаме медия. “Тези критерии не трябва да са прекалено строги и това не е лесна задача. Ще се опитаме да направим едно сдружение на медиите по света, за да станат те по-свързани”, каза генералният директор на БТА.

Той заяви, че българските медии по света поставят въпроса за тяхното финансиране и изтъкват аргументи, подобни на финансирането на българските неделни училища в чужбина. “Трябва да решим – искаме ли да имаме български медии по света, и на какъв принцип те биха били финансирани. Имаме отличен опит с българските неделни училища в чужбина, като трябва да помислим дали подобен механизъм да не се използва и за финансирането на български медии по света. БТА би могла да бъде възможен посредник”, каза Кирил Вълчев. Той отбеляза, че в много държави има организации на българи, “които имат желание нещо да кажат”, и БТА трябва да стане платформа за тях.

В БТА назначих специален координатор – журналистката Мартина Ганчева, която се свърза с тези 50 български медии по света и провери, че ги има, каза Кирил Вълчев. Той уточни, че от тези 50 медии в чужбина по-малко са печатните, а в Чехия е най-старото българско списание. Основно са сайтовете, има български медии в чужбина – радиа, има и опити за онлайн телевизии, обясни Кирил Вълчев.

От БНТ и БНР също представиха своите предавания, програми и инициативи, свързани с българите извън страната.

Източник: БТА

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.