Home » Авторски страници, българи зад граница

Конгрес на българите в Украйна: Честито Съединение!

2021.09.06 Няма коментари
Spread the love

Уважаеми сънародници,

Втората половина на XIX век се оказва съдбоносна за последващото развитие на България. Освобождението бе само една от първите стъпки към свободна и независима държава. Подписаният през 1878 година Санстефански прелиминарен договор се променя по-късно в Берлин и България е разделена на две области: Княжество България и Източна Румелия.

Първите опити за обединение на българите започват от Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879 година, но тогава силите на войската все още не са достатъчни за пряка борба с Османската империя. Въпреки нежеланието на великите сили България да бъде обединена, редица народни бунтове и отговорното решение на бесарабския българин – генерал Данаил Николаев, дават възможност 6 септември 1885 година да стане една от най-важните и значими дати в българската история.

Без общи усилия, взаимно съгласие и обединение около националните интереси на България, не може да има развитие и растеж на силна европейска страна. Девизът „Съединението прави силата“ е валиден и до днес. Вярваме, че този девиз живее дълбоко в сърцата на хиляди българи, а не е просто надпис на сградата на Народното събрание. Нека помним, че сме силни само тогава, когато сме заедно и заедно можем повече. Бъдете здрави и горди българи! Честит празник!

С уважение,

Колективът на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.