Home » Авторски страници, история, политика

113 години от обявяването на България за независима държава

2021.09.22 Няма коментари
Spread the love

На днешния ден преди 113 години, в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старата столица Велико Търново, е провъзгласена независимостта на България. Княз Фердинанд прочита манифест, с който обявява страната за независима. Тогава България окончателно отхвърля васалността към Османската империя и се превръща в самостоятелна държава, с по-голяма свобода във външната политика. Османската империя изгубва всякакви права над Източна Румелия и с това е довършен актът на Съединението от 1885 г. Обявяването на незавимостта е предхождано от активни дипломатически усилия.

На днешния 22 септември, почитайки това значимо събитие в новата история на България, нека си спомним и за това, че васалността може да е не само юридическа, но и ментална, както и независимостта. И на този стар, сложен кръстопът, на който се намира страната ни от векове, и който кръстопът е бил пресичан и окупиран от различни империи, да се работи наистина за националните интереси на страната е висш пилотаж, а менталната васалност на управляващи от различни поколения, за разлика от юридическата, никога не си е тръгвала.

Снимка: Фейсбук профил на Румен Радев

Честит празник, уважаеми сънародници!

Почитайки миналото, нека прочетем уроците му и да помислим за бъдещето.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.