Home » Авторски страници, политика

Парламентът трябва да законодателства, не да заобикаля законите

2021.08.12 Няма коментари
Spread the love

Проекторешение на Народното събрание. Снимка: Стела Николова

Това, което днес се случва е, че се издевателства над Конституцията и законността в страната. Издевателства се над държавността!

Като юрист не мога да приема поведение, което цели да унижи основния ни закон, вместо да се поеме отговорност за вече внесено решение.

Народното събрание е призвано да законодателства, а не да търси начини да заобикаля законите.

Днес аз съм съкрушена, защото една парламентарна група от това НС, заедно с председателя на НС реши, че е по-голяма от Конституцията на Република България.

Законността е основата, върху която стъпва държавата.

За да следваме пътя на законността, днес трябва да приключим с първия мандат, за да може да продължим нататък.

Няма народен представител, който да не уважи желанието на г-н Пламен Николов да се оттегли, но трябваше да гласуваме не неговото оттегляне, а неговата кандидатура. Щяхме да сме спазили Конституцията и да уважим желанието на кандидат-премиера, но явно за ИТН е унижение да спазват процедури. Тогава как искат да управляват, излизайки от зала, когато трябва да се продължи напред?

България и правовия ред са по-високо от всички!

 

Стела Николова,

Фейсбук

–––––––––––––––––––––––––––––––

Бел. ред.: Авторката е народен представител от гражданската квота на „Демократична България“. Коментарът й е написан по-рано днес, преди все пак да се приеме решение, с което се обявява мандатът за съставяне на правителство на “Има такъв народ” за неуспешен. Решението, гласувано със 106 гласа “за”, 60 гласа “против” и един “въздържал се”, мина в отсъствието на депутатите на ИТН – те още в началото на заседанието заявиха, че напускат пленарната зала, за да не участват в “този фарс”. Последва и отказ на депутатите от ГЕРБ да участват в гласуването, като така се провали първият опит за приемане на решението. Когато кворумът бе възстановен след кратка почивка, то бе успешно гласувано.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.