Home » Авторски страници, политика

ИТН. Думи, дела, паралели

2021.08.02 Няма коментари
Spread the love

.

Коментари за поведението на ПП “Има такъв народ” и нейния лидер

Слави Трифонов

Емил Соколов:

Гледам 26 минути брифинг на Слави Трифонов.

Първото нещо, което си помислих е, че Бойко Борисов много е отслабнал. Зачудих се и къде е джипката, но после се сетих, че това не е Борисов, а Слави. Поне така се предполага. Викам си – не размишлявай, гледай и слушай сега как батко се кара. Сърдит е и много лошо гледа. Фейсбук нещо пак го е ядосал.

Доста неща чух. 26 минути слушах как Христо Иванов е виновен за всичко. Ама за какъв се мислил, как така ще иска да знае името на министър-председателя и министрите. Суверенът го е направил четвърти, а Слави бил първи. Първи, ама с 65 депутати. Слави това не го коментира. Разбрах, че Слави и ИТН били много готини, но никой не ги харесвал. За това, разбира се, е виновен Христо Иванов. Никой друг – не ГЕРБ, не ДПС, не БСП, а Христо Иванов.

После последва ода за мисирките. Много ни били тъпи журналистите. Медиите за нищо не ставали. Пак се зачудих Слави къде е бил през тези 20 години. Не беше ли и той в телевизията и медиите. Явно когато човек види малко власт, почва да плюе колегите си.

Сетих се пак за монолозите на Борисов, но викам – айде, продължавам да слушам. Поне не ги нарече мисирки в прав текст, въпреки че не беше по-малко обидно да ги нарича нещастници.

Доста се каза и за Николай Василев, Петър Илиев и кадрите на ИТН. Нямаше изненади. Те всичките били толкова години, но неразбрани. Не стана ясно защо Николай Василев е оттеглен. Слави каза, че е супер човек, ама напомнял на нещо старо. Окей, бе, батко. Петър Илиев и той бил готин, ама плагиат. Те обаче не го били предлагали за министър-председател. Христо Иванов пак излъгал. Христо Иванов сигурно го споменаха 700/800 пъти. Абе, 7/8 беше работата отвсякъде.

Към края на брифинга стана съвсем шизофренично. Ама как ще ме плюят, бе? Как ще ми казват, че съм зависим? Те знаят ли кой съм аз? По едно време Слави почна да размишлява защо Тошко са го кръстили Тошко, а не Тодор. Признавам си, не се бях замислял над значението на този проблем. Тука бях сигурен, че чувам отнякъде бибитката на джипката. Твърде Борисовско стана. Джипка нямаше, обаче. Има капки за нос. Със Слави ползваме едни и съши капки за нос, но дотук се изчерпват приликите между нас.

Накрая пак се замислих. Между Слави и Борисов почти няма разлика. Разликата е само, че единият ползва капки за нос, а другият крем за гъбички. Всичко останало е еднакво. Едни и същи опорки – относно ДБ, умните и красивите, журналистите и Прокопиев, едни и същи начини на комуникация – лайфове във Фейсбук, едни и същи истерии – първи сме, десни сме (да, Слави каза, че е най-десен), нас суверенът ни избра. Много жалко, Слави. Имаше шанс да направиш нещо, но вместо това ти избра да се превърнеш в една по-болна, по-страхлива и по-нагла версия на Борисов.

Язък.

.

Евгений Кънев:

Словесната агресия на Слави вчера се вписва чудесно в образа, който влезе в името на една от партиите на Протеста. И е венец на дългия сценарий на разделяне на думи и дела, докато накрая се съберат в синхрон на нямащи нищо общо с Протеста.

Старата библейска истина „По делата ще ги познаете“ беше полезна за ориентация „кой кой е“ в протестите още при тяхното начало миналата година. На практика политически представители на хората по площадите бяха „Демократична България“ и „Отровното трио“ с партиите около Мая Манолова. Лицата на станалия впоследствие основен политически играч „Има такъв народ“ ги нямаше там. Тяхното виртуално присъствие обаче – чрез пряко отразяване на Протеста от ТВ 7/8 и тяхна песен срещу Статуквото на площада – даваше измамното чувство за реално участие в самия Протест. Неразличаването на делата (неучастие) от думите (чувство за участие) даде огромен политически кредит на Слави&Co и им извая образ на борци за Промяна. В тяхна полза играеше натрупаната с годините огромна ТВ популярност, която стана пиедестал, от който да се олицетворят с “онеправдания”народ. И да поискат неговите гласове, с които да накажат политическата класа заради непризнаване на референдума. Но, за да хване всичко това дикиш, ключов фактор беше портретирането им като нов политически играч, който – за разлика от други политически лица на Протеста – няма нищо общо със Системата и затова само на тях може да се вярва.

Въпреки че в този етап нямаше нито едно политическо действие от страна на ИТН, думите бяха взети като гаранция за предстоящи дела и народният глас ги направи втора, а след това и първа политическа сила.

Отново, както при ББ, гласоподавателят затвори очи за десетки червени лампички от биографията на Слави: от певеца на мутрите се очакваше да гони мутрите от властта. Купоните на Мулти и личното приятелство с Илия Павлов, благоговението пред политическия талант на Доган, възпяването на мутрите и мутренското в немалка част от песните му („Забрави за правилата“, „Лоши момчета“ и т.н.) и най-вече самият лайфстайл: ланци, лъскави джипове, охрана – сякаш принадлежаха на един друг Слави. Изпадналият в музикален екстаз избирател, пеещ в транс на стадиона „Райна Попгеоргиева“ и „Кога зашумят“ забрави всичко това и патриотичната емоция го докара до урните. Каква ирония, какъв когнитивен дизонанс: песента срещу Пашата от певеца на “Пашата”.

Разривът между думи и дела, обаче, започна да придобива ясни контури още в 45-ото Народно събрание. Злъчът на Тошко беше насочен само срещу ГЕРБ, а ДПС беше свенливо подминавано. Управляващата дневния ред на парламента Ива Митева – случайно хваната в празнична снимка с топ библиотекар – така и не допусна за разглеждане в зала проектозакона за закриване на специализирания съд. Като цяло нямаше нито един знак, че ИТН има някакво намерение да пречи на ДПС.

Краткият живот на парламента, обаче, скри тези знаци и те останаха неосъзнати от избирателите, които направиха с малка преднина ИТН най-голямата политическа сила в 46-ия парламент. И тогава започна поредица от шокове за драгия избирател: предлагане на министър от корупционната тройна коалиция за премиер, с програма, за която никой избирател не е гласувал; отказ да се търси диалог с другите протестни партии; покана към ДПС за участие в преговори; подготовка на масон за следващ премиер, който се оказва с тежък професионален проблем; атака към най-добрите служебни министри, засегнали статуквото; политически сблъсък и остри реплики единствено с “Демократична България” и др. Но най-вече – дори от думите, да не говорим делата, изчезнаха всякакви намерения за борба с корупцията, престъпността, Сарая. „Черешката“ беше номинация за премиер на непознато лице, което няма зад гърба си нито една обществена проява, но пък заявило програма, диаметрално противоположна на първия предложен кабинет. И пак – в която липсва като приоритет борба с корупционния модел на държавата.

И така – дни преди гласуване в зала на още неизвестен кабинет – нито по думи, нито по дела ИТН има нещо общо със заявките на Протеста. Нещо повече, все по-вероятно е този кабинет да бъде гласуван от Статуквото, с което уж ИТН щеше да се бори.

А с поведението си Слави стана карикатура на Бойко Борисов – лице, което обедини българите за общ Протест.

Въпросът пред българите е докога ще търсят вожд от Статуквото, който да спасява България от… Статуквото?

.

Проф. Николай Слатински: ИТН – дела и документи

На първите избори през 2021 г. са втори.

На вторите избори през 2021 г. са първи.

Имат един провален мандат.

Имат един проекто-кабинет, който дори проекто-кабинет не стана.

Имат един проекто-кандидат за премиер, който дори проекто-кандидат за премиер не стана.

Имат кандидат за премиер, който премиер няма да стане.

Ще имат още един провален мандат.

Имало е нямане на политически опит, съвест, разум и отговорност, но такова нямане не е имало!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.