Home » Авторски страници

200 години от основаването на Болград

2021.08.26 Няма коментари
Spread the love

.

БОЛГРАД – СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ В БЕСАРАБИЯ
НАВЪРШИ ДВЕСТА ГОДИНИ

Изглед от гр. Болград. Снимка: ГЛАС ПРЕС

Болград е основан през 1821 г. от български преселници, настанили се под водителството на руския генерал Инзов, който се е ползвал с голямо уважение сред българската общност в Бесарабия.

Паметникът на ген. Инзов в Болград. Снимка: Асен Великов

Когато през 1845 г. той умира, ковчегът му е бил пренесен от Одеса до Болград на раменете на опечалените българи, които са изминали цялото това разстояние от 250 км вървейки, а последните 4 км – на колене.

Направена му е специална гробница и до ден днешен там може да се прочете: „Той даде на българите преселници нов живот в новото им отечество…“.

Градът e разположен край брега на Ялпуг – най-голямото пресноводно езеро в Украйна. Снимка: Пламен Кочев

Защо градът се казва Болград?

Има две версии за произхода на името на Болград: едната твърди, че произлиза от думата „бол“ – много, обилно. Другата версия гласи, че името значи български град.

Болград е приеман като неофициална столица на бесарабските българи.

Център за българска култура в  Болград. Над две десетилетия центърът работи за каузата България. Към него има и българска библиотека, тук се подготвят и кандидат-студенти за българските университети. В сградата са събрани и изложени носии и предмети от бита на бесарабските българи от Одеска област. Снимка: Асен Великов

През 2018 г. градът отбеляза два юбилея – 180 години от създаването на Болградската катедрала „Свето Преображение Господне“ и 160 години от откриването на Болградската гимназия, първата българска гимназия от Възраждането.

Болградският храм „Свето Преображение Господне“. Истрията на този храм е, може да се каже, най-романтичната, най-духовната, най-поучителната част от историята на установяването на българите по земите на Бесарабия. Снимка: Асен Великов

Това са онези две български духовно-образователни светини, които са изградени със средствата на българските преселници в Бесарабия и които вече близо два века поддържат жив духа на българската общност в Бесарабия.

Болградката гимназия „Георги Сава Раковски“. На 28 юни 1858 г. княз Никола Богориди издава хрисовул (грамота) за създаването на Бълградско централно училище, която подробно урежда неговия статут. То трябва да е достъпно за българските преселници, както и за други желаещи да учат там, независимо от материалното им положение; преподаването по всички предмети става на български и румънски езици. Снимка: Асен Великов

Първото нещо, което правят преселниците, е да построят църква. Храмът, започнат през 1820 г. и наречен по-късно „Перлата на Бесарабия“, е построен от няколко вълни български преселници-колонисти.

Стенопис от „Свето Преображение Господне“. Площта на Болградската катедрала е 2000 кв. м. Строителството струва 750 хиляди рубли; сумата е събрана от българските колонисти в Бесарабия, без правителствена помощ. След приключването на строителството, през 1838 г. император Николай I дарява на катедралата 12 камбани. Снимка: Пламен Кочев

На 29 октомври 1838 г. “Свето Преображение Господне” е осветен и този ден се чества като Ден на бесарабските българи. Вече над 20 години, по инициатива на Дружеството „Родолюбец”, този празник се отбелязва и в България.

Мемориал в Болград на българските опълченци от Бесабария, участвали в Руско-турската война от 1977-1878 г.. От четирите страни са разположени плочи с 225 имена на български опълченци. Снимка: Пламен Кочев

 

Натали Петрова,

Дружество „Родолюбец“

–––––––––––––––––––––––

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пред храма „Свето Преображение Господне“ в Болград. Снимка: МВнР

Българският външен министър Светлин Стоев бе част от официалните гости на честванията по случай 200-годишнината на гр. Болград, съобщи пресцентърът на МВнР.

Снимка: МВнР

„Възхитен съм от това, което виждат очите ми тук. От сърце Ви благодаря за усилията да съхранявате българския дух и затова, че носите България в сърцата си“ – каза министър Стоев на среща с наши сънародници в Болградската гимназия.

Пред паметника на ген. Инзов. Снимка: МВнР

Светлин Стоев се поклони пред паметника на генерал Инзов в Болград. Посети и църквата „Свето Преображение Господне“.

Снимка: МВнР

В рамките на визитата си в Болградския район на Одеска област министър Стоев посети за кратко и населеното с етнически българи село Заря, което 4 пъти за последните 20 г. е печелило конкурса за най-благоустроено село в Одеска област.

Снимка: МВнР

⁠.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.