Home » Авторски страници, българи зад граница, история, политика

Представяне в София на „Съдбата на българите в Западните покрайнини“

2021.08.27 Няма коментари
Spread the love

.

Представяне на ІІ и ІІІ том на
„Съдбата на българите в Западните покрайнини“,
сборник с доклади

Неотдавна излезе от печат ІІІ том с доклади и документи „Съдбата на българите в Западните покрайнини”, в издателство на Граждански комитет „Западни покрайнини”. Сборникът съдържа 11 доклади под общата редакция на проф. Лозан Митев, в които основно се обсъждат различни аспекти от положението и трагичната съдба на българите в Западните покрайнини, видeни през призмата на сръбско-българските отношения и отношенията на големите геополитически играчи в миналото и днес.

Повечето от докладите са на базата на исторически дкументи и съвременни анализи. Дадена е анатомията на великосръбския национализъм и вековните му претенции към българските земи. Жертвата естествено са българите в Западните покрайнии, подложени на всички известни в света методи на национална и културна асимилация. Българската външна политика е подложена на критика, а изведените заключения излизат от рамките на стандартните политически и исторически клишета и стереотипи. От независимата позиция на авторите д-р Валентин Янев, проф. Лозан Митев, доц. Иво Янев, Едвин Сугарев, Стоян Райчевски, Иван Николов, Зденка Тодорова и Христо Христов, докладите в сборника са израз на свободната интелектуална мисъл и са ценно четиво за всички, които се занимават или интересуват от темата Западни покрайнини.

Миналата година бе отпечатен ІІ том с доклади под заглавието „Съдбата на българите в Западните покрайнини 100 години след Ньой”. Поради пандемичната обстановка, сборникът не можа да бъде представен пред българската общественост.

По този случай, в деня на българското Съединение, на 6 септември, от 18.00 часа, в Национална спортна академия в София, ул. „Гургулят“ № 2, ще бъдат представени и двата сборника. Организатори на представянето са Граждански комитет „Западни покрайнини” и КИЦ „Босилеград”.

Каним заинтересовани представители на научната академична общност, политици, дипломати, медии и граждани, да проследят представянето и да го отразят в публичното пространство.

 

КИЦ „Босилеград”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.