Home » Е-Списание, Традиции

Св. пророк Илия (Илинден)

2021.07.20 Няма коментари
Spread the love

.

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Денят, в който се чества големия старозаветния пророк, е наречен от нашия народ Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни и даже не само от християните. Заедно с Моисей той е смятан за един от двамата най-велики старозаветни пророци.

Св. Илия (иврит: אליהו, Елияху) е живял през IX век пр. Хр., по времето на израилския цар Ахав. За пророк Илия е писано в Тората, в Стария завет (Трета и Четвърта книга „Царства“, Втора книга „Паралипоменон“, „Книга на Малахия“) и в Новия завет на Библията, в Талмуда и в Корана. Също така той е герой от фолклора на различни народи, включително и на българския.

По времето на пророк Илия израилските царе се покланяли на идоли, те се били върнали към езичеството. От всички най-недостойни били цар Ахав и неговата жена. Илия отишъл при царя и му предрекъл поради греховете суша, която ще продължи три години. Но царят не му повярвал. Три години и шест месеца от небето не паднал никакъв дъжд. Всичко изсъхнало и нямало какво да ядат нито хората, нито животните. После Господ се съжалил над страданията на израилтяните и чул молитвите им, понеже във времето на скръбта си те познали безполезността на идолите и се обърнали с молитва към Него. Господ заповядал на Илия да иде при Ахав и да му възвести за прекратяването на сушата. Илия изпълнил това. Пророкът събрал народа, жреците и пророците на езическия идол Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог, след което огън паднал от небето и запалил жертвеника. След това Илия се качил високо в планината, където пак се помолил за Божията милост и за края на сушата. В небето се появили първите облаци от години и паднал първият дъжд.

С името на свети Илия са свързани и дружи важни събития в онези далечни времена, в които битката с езическите идоли и вярвания била много оспорвана.

Когато векове по-късно Иисус Христос и Йоан Кръстител проповядвали, някои юдеи ги сметнали за завърналия се Илия. За християните Йоан Кръстител не е самият Илия, а е продължител на делото му. Също така, Илия и Мойсей се явяват на Христос в Деня на неговото Преображение на планината Тавор, което е описано в Новия завет. Пророк Илия се споменава в евангелските текстове и след последните думи на Христос, когато стоящите пред кръста мислели, че Иисус го вика на помощ. Според тълкуванията на Православната църква, за пророк Илия се говори и в последната книга на Библията – „Откровение на Свети Йоан Богослов“ като за единия от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличават Антихриста.

Според писанието, свети пророк Илия е бил взет жив на небето и не е умирал физически, както хилядолетия преди него това се случило и с древния пророк Енох. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ се използва и в иконографията.

Според народните представи, Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Днес имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.