Home » българи зад граница, Избрано, политика

Президентката на Молдова е готова да съдейства за превръщането на Тараклийския университет в клон на Русенския

2021.07.03 Няма коментари
Spread the love

Президентката на Република Молдова Мая Санду е готова да съдейства за превръщането на Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак” в клон на български университет. Тя заяви това в отговор на молбата на ректора на образователната институция Мария Паслар, за съдействие при разглеждането и подписването на споразумение за преобразуване на университета, съобщи БТА.

Паслар каза, че въпреки факта, че са проведени преговори на всички нива на държавната власт, въпросът остава нерешен. Ректорът смята, че един от най-добрите начини за запазване и развитие на университета в Тараклия е превръщането му във филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”.

“Запозната съм с този въпрос. Опитахме се да го обсъдим с министерството, те смятат, че това не е най-добрият изход и имат друго предложение. Но ние ще обсъдим това със следващия министър (на 11 юли в Молдова ще има парламентарни избори – бел.кор.). Надявам се, че той ще иска да преговаря с нас и тогава ще видим какво може да се направи”, отговори държавният глава по време на работното си посещение днес в района Тараклия.

В сградата на държавния университет тя се срещна и с ръководители на районните служби, кметове на населени места, представители на бизнеса, фермери и отговори на въпросите им.
Във встъпителната си реч президентката на Молдова говори за необходимостта да се продължи борба с корупцията, да се реформира съдебната система, да се преосмисли държавната политика в областта на селското стопанство, което да бъде по-устойчиво към климатичните промени и по-конкурентоспособно, за развитието на преработвателната индустрия. Тя подчерта, че има много проблеми и те трябва да се решават заедно, а за да се постигне успех е необходимо да се работи усилено и да се привлекат в управлението на държавните институции компетентни и честни хора.

Президентката посети и районната болница, където се срещна с медицинските работници. Това е първото посещение на Мая Санду в района с предимно българско население.

 

Текст и снимки:

Ирина Богоева,

БТА

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.