Home » Авторски страници, българи зад граница

Българските избори зад граница започнаха на 10-и ще завършат на 12-и юли

2021.07.11 Няма коментари
Spread the love

.

Българските парламентарни избори започнаха в Нова Зеландия и Австралия на 10 юли и ще завършат в Сан Франциско, САЩ, на 12 юли. В Нова Зеландия и Австралия избирателите показаха рекордна активност. Резултатите от гласуването в Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия, вече са пристигнали в ЦИК.

Министерството на външните работи e получило днес писмо от ЦИК, с което е уведомено, че с протоколно решение от 11 юли 2021 г. Централната избирателна комисия приема декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите, съобщи пресцентърът на МВнР.

Избирателна секция в Оукланд, Нова Зеландия. Снимка: МВнР

Избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха първи врати за желаещите да гласуват в изборите за българско Народно събрание, точно в 22:00 часа българско време на 10 юли (7:00 ч. местно време на 11 юли 2021 г.).

Гласуване в Оукланд. Снимка: МВнР

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика, изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Снимка: ФБ профил на Явор Константинов

МВнР припомня, че българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция – 112 , Испания – 67, САЩ – 58, Гърция – 32 секции.

Снимка: ФБ профил на Явор Константинов

Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Токио в Япония и Сургут в Сибир в Русия, през Нигерия и Република Южна Африка, до Баваро в Доминиканската република и Аржентина.

Снимка: ФБ профил на Явор Константинов

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714

Снимки: ФБ профил на Явор Константинов

Министерството на външните работи изразява още веднъж своите благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха неоценима помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Снимки: ФБ профил на Явор Константинов

Радослав Бимбалов, Фейсбук:

„Ако гледаме там, където изборите са доста по-напред – имаме рекордна активност на българите в Нова Зеландия.

В България до 9 часа са гласували 5.7%, което е малко повече от април (5.0%).

В същото време пленените медии започнаха да реват за неработещи машини. Фаворит ми е онзи случай, в който избирателите чакали един час да се отстрани проблема – неработещ ел. КОНТАКТ, в който е включена машината…

Да, приятели, днес не са просто избори. Днес е битка между нормалност и абсурд. Между свободна воля и мафиотски феодализъм.

Ако не гласувате, пак избирате. Само че неща, за които ще съжалявате.“

Избирателната секция в Център „Магура“ в Чикаго е готова за изборния ден. Снимка: Център „Магура“

По информация от брифинг на ЦИК, избирателната активност в страната към 11 часа местно време е била 11,96 процента. Към 13.30 часа бг време в ЦИК са подадени към 6 жалби и 45 сигнала, сред които жалба срещу Агенция ПИК, че се публикуват изборни резултати. Има и сигнали за проблеми с машините за гласуване. В 42 секции се е преминало от гласуване с машини към гласуване с хартиени бюлетини. Резултатите от гласуването в избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч вече са подадени в ЦИК, бе съобщено още на брифинга.

Представител на Еврочикаго посети първата избирателна секция в гр. Милуоки – гордост на местната българска, самоорганизираща се общност.

И накрая, предварителни резултати, огласени от БНР, според данни в сайта на ЦИК, при 89% обработени протоколи от вота в страната и преди да са дошли всички протоколи от гласуването в чужбина:

ГЕРБ-СДС е първа с 24,01%, следвана от ИТН с резултат 23,48 на сто. Коалицията БСП за България е трета политическа сила с 13,65%, а четвърта е коалицията „Демократична България“ – 12,60 процента. ДПС получава 10,61 на сто, а шестата формация с резултат над 4 процентния праг за влизане в Народното събрание е „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,04% от гласовете.
Под бариерата остават коалицията „Българските патриоти“ с 3,37 процента, партия „Възраждане“ – 2,90% и гражданска платформа „Българско лято“ с 1,80 процента подкрепа.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.