Home » Авторски страници, политика

ГЕРБ и ИТН с близки резултати. ИТН ще предложи кабинет

2021.07.12 Няма коментари
Spread the love

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС печели изборите с минимална преднина, според данни на ЦИК от тази сутрин българско време, при над 95% обработени протоколи. Тя получава 23,91%. „Има такъв народ“ са втори с 23,66%. Делят ги около 6500 гласа. През нощта изглеждаше, че ИТН печели, но рано тази сутрин настъпи обрат. Очаква се, че гласовете от чужбина може да променят класирането. Оспорвани са и третото, и четвъртото място. Според данните на ЦИК от тази сутрин, БСП получава 13,63%, а „Демократична България“ – 12,55%. В 46-ото Народно събрание влизат още ДПС с 10,59% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,04%.

„Има такъв народ“ печели тези избори сред най-младите гласоподаватели, според данни на Маркет линкс. За ИТН са гласували 41,5% от избирателине на възраст между 18 и 30-годишна възраст. На второ място в тази възрастова група е „Демократична България“ със 17,2%. а на трето – ГЕРБ с 12,8%. На четвърто място сред най-младите гласоподаватели е „Възраждане“ с 9,6%, на пето – ДПС с 8,4%, а на шесто – БСП с 4,8%.

„Демократична България“ печели в София при 100% обработени протоколи. Обединението печели убедително в 23 МИР с 32.87% от гласовете. Втори в района е ГЕРБ с 20.94 на сто, за „Има такъв народ“ са гласували 17.74%. В 24 МИР „Демократична България“ е първа политическа сила с 28.46%. ГЕРБ печели подкрепата на 23.32% от избирателите в района, а за партията на Слави Трифонов са гласували 19.57%. В 25 МИР печели ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов е получила 25.23 на сто от гласовете, следвана от „Има такъв народ“ с 23.14% и „Демократична България“ с 20.4 на сто.

„Има такъв народ“ печели вота на избирателите зад граница с 33,26 %, пише Mediapool. ДПС е на второ място с 19,84 %, заради подкрепата от СИК в Турция. Трета е „Демократична България“ с 18,5 %. ГЕРБ-СДС има 9,24 %, а „Възраждане“ – 5,96 %.

Някои доброволци в СИК зад граница чакаха с часове обратна връзка от ЦИК.

Снимка: ФБ профил на Мирослав Тодоров

„Това сме българските изборни доброволци в Мюнхен, които чакаме часове наред ЦИК да каже: „Да, протоколът Ви е наред, можете да си вървите вкъщи“ – в очакване на Годо. Какво ще направим като общество и какви законодателни промени ще инициират народните представители от „Има Такъв Народ“ и „Демократична България“ (получили доверие на половината от гласовете извън страната), за да спре това издевателство над хиляди съвестни български граждани по света?“ – пита Мирослав Тодоров.

Ето и някои резултати от СИК зад граница:

Снимка: Център „Магура“

В СИК „Магура“ в Чикаго са гласували 502 избиратели. Най-много гласове има за „Има такъв народ“, втора е „Демократична България“.

1. БСП за БЪЛГАРИЯ – 6
2. ГЕРБ – СДС – 37
3. Изправи се мутри вън – 28
4. Възраждане – 48
5. Гражданска платформа Българско лято – 11
6. Българските патриоти – 6
7. ПП Глас народен – 2
8. Републиканци за България – 4
9. ПП Има такъв народ – 260
10. Демократична България Обединение – 95
11. Не подкрепям никого – 2

Резултати от гласуването в СИК в Малко Българско училище – Чикаго. Първи е ИТН, втора – ДБ, трети – „Възраждане“.

СИК – МБУ, Чигако. Източник: ФБ профил на изборния доброволец Даниел Дженев

Резултати от гласуването в СИК Kitchener, Онтарио, Канада. Първа е ДБ, втори ИТН, трета – БСП. (Източник: Дарина Цолова, ФБ група „Тородно за България“)

Гласували – 100
Демократична България – 42
Има такъв народ – 24
БСП – 9
ГЕРБ – 6
Възраждане – 5
Българско лято – 4
Изправи се – 2
Пряка демокрация – 2
Българските патриоти – 2
Партия на зелените – 1
Не подкрепям никого – 2
Недействителни – 1

В Париж първа е „Демократична България“, втори – ИТН, трети ГЕРБ.

Източник: Калемия Трибулин-Конакчиева, Фейсбук

Резултати от гласуването във Франция: 

В Бордо първи е ИТН, втора – ДБ, трети ГЕРБ. В Гренобъл първа е ДБ, втори – ИТН, трети ГЕРБ. В Лион първи ИТН, втора – ДБ, трети – „Възраждане“. В Марсилия първи – ИТН, втора – ДБ, трети – ГЕРБ. В Ница първа е ДБ, втори – ИТН, трети – „Възраждане“. В Париж, както вече споменахме, първа е ДБ, втори – ИТН, трети – ГЕРБ. В Туар първа е ДБ, втори – ИТН, трети – ГЕРБ. В Тулуза първи – ИТН, втора – ДБ, трети – ГЕРБ. (Източник: изборният доброволец Боян Караджов, ФБ)

Резултати от вота в СИК – Амстердам 2. Първа е „Демократична България“, втори – ИТН, ГЕРБ са трети. (Данните са от доброволката в тази СИК Елица Йорданова.)

1. Коалиция Движение „Заедно за промяна“ – 0
2. Партия „Свобода“ – 0
3. Партия Български национален съюз „Нова демокрация“ – 0
4. Коалиция „БСП за България“ – 12
5. Коалиция ГЕРБ – СДС – 24
6. Партия „Атака“ – 1
7. Партия „Движение за права и свободи“ – 2
8. Партия „Изправи се! Мутри вън!“ – 12
9. Партия МИР – 0
10. Партия БТР – „България на труда и разума“ – 0
11. Партия „Възраждане“ – 8
12. Партия „Подем“ – 0
13. Партия БРИГАДА – 0
14. Партия „Пряка демокрация“ – 0
15. Партия Гражданска платформа „Българско лято“ – 9
16. Коалиция „Българските патриоти“ (ВМРО, Воля, НФСБ) – 1
17. Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 0
18. Партия „Партия на Зелените“ – 0
19. Коалиция „Национално обединение на десницата“ (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК) – 1
20. Партия „Глас народен“ – 2
21. Партия „Републиканци за България“ – 0
22. Партия „Има такъв народ“ – 91
23. Партия „Демократична България“ – 134
Не подкрепям никого – 3
Невалидни бюлетини – 10

В Молдова от правото си на вот са се възползвали 950 български граждани, по данни от протоколите на 4-те от 6-те отворени СИК. В сравнение с предишните избори тази година, в някои избирателни секции в Молдова има сигнали за нарушения – за купуване на гласове, нарушаване тайната на вота, извозване на гласоподаватели с автобус. Сигналите са изпратени до ЦИК, МВР и други институции, съобщи БТА. По данни, постъпили в ЦИК към 12.00 часа бг време днес, най-много гласове в Молдова получава ДПС – 511. „Има такъв народ“ е на второ място с 69 гласа, а за ГЕРБ са гласували 42 души.

––––––––

А ето с какво изявление, качено на неговата ФБ страница, излезе днес Слави Трифонов от „Има такъв народ“ (вж. видеото). Трифонов каза, че ИТН няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС. Каза още, че ИТН няма да се коалира с нито една партия, защото трите протестни партии не събират мнозинство. Трифонов обяви, че е предложил на трима министри от служебното правителство да влязат в кабинета – Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали. Той представи експерти, които ще бъдат предложи за министири в бъдещ кабинет, както и неговите приоритети. За министър-председател е посочен Николай Василев. Не е ясно как при това положение този кабинет ще има подкрепата на парламента.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.