Home » Авторски страници

МВнР очаква рекорден брой секции за вота зад граница на 11 юли

2021.06.08 Няма коментари
Spread the love

Снимка: МВнР

Целта на Министерството на външните работи е да осигури максимално добри условия за честни и прозрачни избори на всички български граждани в чужбина, които решат да упражнят правото си на глас. Това стана ясно от брифинг на постоянния секретар и председател на Работната група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и зам.-председателя на РГ „Избори“ Калин Анастасов, които представиха на медиите актуална информация за организацията на вота зад граница за изборите на 11 юли 2021 г. – съобщи пресцентърът на МВнР.

„Нов рекорд, който тези избори ще поставят, е, че ще има много по-голям брой секции, отколкото на вота на 4 април 2021 г. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са вече 568. Нашият анализ сочи, че ще достигнем до разкриването на около 800 секции зад граница“, заяви Иван Кондов. По думите му това ще има положителен аспект за българите в чужбина, тъй като те ще могат да гласуват по-спокойно. „Предполагаме, че опашките, които се образуваха на предишните избори, вече няма да бъдат проблем“, добави той.

Към днешна дата подадените заявления за гласуване зад граница са 37 000. „ЦИК взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700-800 човека, да бъдат разделени на две или на три. Така, че ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които ще се гласува“, изтъкна Кондов.

Към момента в държавите с големи български общности прогнозният брой на МВнР за секциите е следният:

Великобритания – около 130 секции, от които 48 в Лондон (при общо 35 на вота на 4 април 2021 г.),

Германия – над 105 (69 на 4 април),

Гърция29 (20 на 4 април),

Испания65 (53 на 4 април),

Турция105-110 (35 на 4 април),

САЩ53 (35 на 4 април).

МВнР още веднъж призовава сънародниците ни зад граница, които желаят да упражнят правото си на глас, да се възползват от възможността да подадат електронни заявления през интернет-страницата на ЦИК.

Зам.-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов подчерта, че процесът по получаване на съгласия за провеждане на вота през юли протича нормално, с изключение на Чешката република, където продължават разговорите за получаване на съгласие да се гласува и в секции извън територията на посолството ни.

Очакваният голям брой секции, както и логистичната организация за изпращането на бюлетините и машини зад граница създават предизвикателства пред МВнР. По думите на Калин Анастасов, МВнР работи по няколко задачи, които могат да бъдат решени само в тясно сътрудничество с ЦИК:

– Окомплектоването на секционните избирателни комисии зад граница. Към днешна дата по анализи на МВнР са необходими около 4500 души за окомплектоването на около 740 секции. „От опит знаем, че политическите партии нямат капацитет да покрият всички места, затова МВнР има готовност да командирова около 350-400 души. Задграничните ни представителства са в постоянен контакт с българските общности, от които разчитаме да бъдат направени предложения за попълването на останалите места“, заяви Калин Анастасов.

– Логистиката по доставяне на изборни книжа и техническите средства за машинно гласуване. МВнР има готовност, ако му бъде поставена задача от ЦИК, да осигури транспорта на машини за гласуване зад граница чрез дипломатическо карго.

МВнР очаква от ЦИК да определи броя на хартиените бюлетини, с които трябва да разполага всяка СИК без значение дали е определена за машинно или хартиено гласуване. В момента в чл.209, ал.3 на Изборния кодекс е записано, че в секция трябва да има толкова бюлетини, колкото са гласоподавателите, като техният брой в чужбина е невъзможно да бъде определен предварително.

Ръководството на РГ „Избори“ изрази увереност, че за решаването на отворените въпроси ще бъдат намерени трайни решения, за да бъде гарантирано конституционното право на глас на сънародниците ни зад граница.

„Ние сме създали необходимата организация и сме уверени, че ще се справим“, заяви председателят на РГ „Избори“ Иван Кондов.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.