Home » Авторски страници, политика

Трите кита на мафията у нас

2021.06.09 Няма коментари
Spread the love

Карикатура: Христо Комарницки, в. „Сега“

Санкциите на САЩ в подкрепа на служебния кабинет са едва началото на една много дълга битка за изкореняване на мафията от държавата. Но самият кабинет е само за няколко месеца и няма никакви гаранции срещу обръщане на играта – както много пъти се е случвало.

Дори за миг да допуснем, че след изборите на власт ще дойдат умни, смели и родолюбиви политици (почти невъзможна комбинация), това е все още само една малка предпоставка за държава по европейски стандарт.

Защото мафията у нас – отглеждана през целия преход – е почти всесилна. Защото нейният организационен принцип е намиране на бързи и ефективни решения извън закона, докато всички институции разчитат на закона да бъде приложен от тотално девалвиралата съдебна система.

Тази реалност е поставила почти неизличим отпечатък върху нашата народопсихология. Затова толкова трудно се възприема от средния гражданин концепцията за върховенство на закона и реформа на правосъдието. И затова тези, които я предлагат, не намират достатъчна политическа подкрепа, за да почне тази реформа. Няма политическо съгласие какви са приоритетите, какво да се прави, откъде да почне рязането на гордиевия възел.

Който направи кабинет, трябва да намери хора с мисия, като някои от сегашните министри – с разбиране за мисия и различна от финансовата мотивация, за да свършат работата.

Една от причините за виталността на мафията е, че тя работи с конкретни хора, а гражданите се надяват на институциите. Така работи подмолно и една източна държава у нас, като подкупва или склонява към сътрудничество лица по всички етажи на държавната власт, докато Западът работи основно с официалните институции – чиито представители често са вече вербувани.

Независимо кой е на власт, винаги мафията разчита и на нейни служители на неизборни позиции в държавната администрация и най-вече в съдебната власт, които решават или помагат за решаването на почти всеки проблем за нея. Така, дори и да има политическа воля за борба с мафията, тя често е обречена.

Все пак решение има, макар и трудно осъществимо.

Началото на всички начала е пресъздаването на службите за сигурност, с checks and balances, за да служат на държавата. Това, разбира се, не може да стане само отвътре и без външна помощ – каквато в момента е налице. Наскоро в едно предаване човек от службите разказваше как “атлантиците” след 2009 г са прочистили службите от почти всички завършили специализирани школи в Европа и САЩ.

Втората стъпка е прочистването на цялата държавна машина от хората на мафията, за които има достатъчно информация след толкова години преход. Известно е, че огромен брой лица са назначени не по политическа воля, а срещу заплащане на назначаващите. Тези лица имат други господари, на които се отчитат за “инвестицията”.

Трето, електронно правителство и прозрачност в действията на администрацията. Всяко действие трябва да се документира, включително политическото лице, което е възложило конкретната задача.

Ако трябва да се изразя медицински – ако нямаме лечение за заболяването (съдебна система), то ни е нужна превенция.

Така само могат да бъдат ударени трите кита на мафията – доверените хора, паричните потоци и непрозрачната среда за сделки.

Това са според мен целите за преизграждане на държавността.
След 9.09.1944 г.

 

Евгени Кънев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.