Home » Е-Списание, Традиции

Св. първоапостоли Петър и Павел (Петровден)

2021.06.29 Няма коментари
Spread the love

Св. Петър и Павел – фрагмент от стенопис в манастира в Арденица, 1744 г. Снимка: Рravoslavieto.com

Днес Църквата почита паметта на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър и Свети Павел са претърпели много страдания и гонения в земния си живот, проповядвайки Христовото учение, и са били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“. Денят на светите апостоли Петър и Павел е познат в българската народна традиция като Петровден.

Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, когато става един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Той камъкът, скалата, върху която Иисус Христос казва, че ще бъде построена Христовата църква (значението на името Петър е свързано с камък, скала).

Павел (Савел) е роден в гр. Тарс, Киликия и първоначално е един от гонителите на християните. Но веднъж, по пътя от Дамаск, той бил ослепен от видение, в което му се явил сам Христос и го попитал: „Савле, Савле, защо ме гониш?“. Павел изгубил зрението си и бил ваден обратно в града, където след три дни бил изцерен по чудо. След това той от яростен противник на християните станал един от най-ревностните разпространители на Христовото учение.

Светите Петър и Павел завършват трънливия си апостолски път през 67 г. в Рим, по времето на по на император Нерон, известен с жестоките си гонения на християните. Петър е бил разпънат на кръст с главата надолу, а Павел, понеже е бил римски гражданин, е получил „привилегията“ да бъде посечен с меч.

Първите сведения за празника на светите апостоли Петър и Павел датират някъде от III-IV век, като тяхната памет първо е започнала да се чества в Рим, във Вечния град. На 29 юни – по Юлиянския календар, през 258 г. в Рим било извършено пренасянето на мощите на апостолите Петър и Павел.

На Петровден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия. Обикновено християните се подготвят за празника с няколкодневен пост, наречен „Петров“ или „Апостолски“. Продължителността му е различна и зависи от датата на Великден. Постът започва винаги от неделята след Петдесетница – наричана Неделя на всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници – на 29 юни, Петровден, и на 30 юни – когато се чества паметта на 12-те апостоли.

В народните представи двамата апостоли Петър и Павел се възприемат като братя. В иконографията Свети Петър се изобразява обикновено като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е. В някои райони на България на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки.

Днес имен ден празнуват: Петър (означава камък, скала), Петрана, Петранка, Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава пратеник), Камен, Кремена.

Честито на всички именници!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.