Home » Е-Списание, Традиции

Църковен календар: Петдесетница

2021.06.20 Няма коментари
Spread the love

.

Днес е един от големите християнски празници – Петдесетница. На него се отбелязва слизането на Светия Дух върху Христовите ученици на 50-ия ден след Възкресението на Иисус Христос. Петдесетница се смята за рождения момент на Християнската  църква.

След Възнесението апостолите, заедно със Света Богородица и десетки вярващи, се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот* изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. По думите на апостол Павел [Галатяни, 5:22-23], даровете на Духа са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието на Светия Дух те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света, и да проповядват християнството на други народи.

Поради вихрушката и шума, много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души станали последователи на Христос и създали първата християнска общност

На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след Света литургия се извършва вечерня). Четат се специални коленопреклонни молитви и в храмовете се хвърля орехова шума като символ на “огнените езици”, слезли върху Христовите апостоли. В молитвите на Петдесетница се поменават починали роднини и събратя. На следващия ден, понеделникът след Петдесетница, е празникът на Светия Дух.

.

–––––––––––––––––––––––––––––––

* Празникът Шавуот, който се пада седем седмици след Пасха, е един от трите най-важни религиозни празници за юдеите. Първоначално той отбелязва края на жътвата на ечемика, а впоследствие – получаването на Тората на Синай, 50 дни след избавлението от Египет.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.