Home » Авторски страници, Е-Списание

Еванстън (Илинойс) и още 10 града в САЩ ще започнат да плащат репарации на някои чернокожи

2021.06.19 Няма коментари
Spread the love

.


Евънстън е предградие на Чикаго със 75 000 души и е на път да направи нещо, което никой друг град не е правил в страната: да изплати обезщетения на някои от своите чернокожи жители.

„Нашата цел в Еванстън е да поправим предишните груби действия срещу общността на чернокожите“, казва Робин Рю Симънс, бивш ръководител в предградието, който настояваше за репарации, още докато беше на поста си.

Като част от програмата за възстановявата на жилищата на Еванстон, градът ще отпусне по 25000 долара това лято на малък брой жители за първоначални вноски, ипотечни плащания или домашни ремонти. Програмата е подкрепена от репарационния фонд на града.

Критиците на програмата твърдят, че предлаганите пари от Еванстън са за ваучери за жилища, а не за репарации. Те вярват, че наричайки това репарации носи повече вреда, отколкото полза.

През април Съдебният комитет на парламента одобри решение HR 40, с което ще се създаде комисия за проучване на обезщетенията за робство за чернокожите американци. Но законодателството е изправено пред тежка битка в Конгреса.

А днешнят ден (19 юни) вече е обявен за ежегоден национален празник. Юнинайсти, наричан още Ден на еманципацията/независимостта отбелязва края на робството в Съединените щати (през 1865 г.)

Празникът „символизира едновременно дългата и трудна нощ на робството и подчинението и обещанието за по-добър ден“, заяви Байдън на церемония в Белия дом, застанал до вицепрезидентката Камала Харис този четвъртък.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.