Home » Авторски страници, политика

Обзор на седмицата. Пари, хора, медии

2021.06.21 Няма коментари
Spread the love

.

Обзор на политическата седмица
по моята методика “Пари, хора, медии”

Илюстрация: „Прас прес“

Пари

Касичките на старата власт намаляват, но не пресъхват. Добрата новина от седмицата е одобрението на нови изпълнителни директори на ББР от БНБ, но предстои да видим как ще работи тази касичка на властта. Все пак, кредити за над 2 млрд лв. са вече раздадени и е интересно да научим какви са техните обезпечения и дали се обслужват редовно.

След появата на разширения списък “Магнитски”, моята информация от корпоративния сектор е, че повечето финансови институции имат взаимоотношения с лица от списъка, но са приели тактиката на “снишаване”, тъй като много от назначенията в този сектор са именно от лицата в списъка или свързани с тях лица. Окопаването на задкулисието е за години напред.
И не става дума само за една многократно спасявана с държавни пари банка, любима касичка на старата власт.

Явно предстои да разберем по болезния начин как работи законът “Магнитски”. Епицентърът на съпротивата срещу закона – на партийно и институционално ниво вече се заяви – с искане за доказателства от… САЩ.

Хора

Продължи смяната на хора на статуквото на всички нива. Най-шумна и в духа на същата опорка за “дългата ръка на Кремъл” беше раздялата с шефа на разузнаването. Ако тези хора от службите бяха на ниво, щяха поне да са разбрали, че в ефир езикът им е най-големия враг. Но какво да очакваме при това ниво на върха? Да се назначават хора с по-голям капацитет ли?
Отидоха си и шефът на Фонд „Земеделие“ – любимата касичка на ДПС; на Агенцията по вписванията, която си позволи да блокира промените, и др.

Разбира се, важно е да видим какво ще свършат новите и дали няма да са нови партийни калинки. Особено интересен е случаят с хората на ДПС. Има информация, че техни хора не се пипат или се сменят пак с техни хора. Явно вече става дума не за ДПС, а за задкулисието.
Тревожни данни излизат за кадровата промяна в митниците с кадрите на Орешарски, т.е Пеевски. А така се запазва любима касичка.

Предстои да видим още как ще работят новите служби, премиерът обеща интересни събития идващите дни. Дано мнението ми, че целта е само ГЕРБ, бъде променено.

Медии

За “честта” на националните ТВ на помощ се притече започналата изборна кампания. Така вече по договор трябва да дават трибуна на всички и да не бие на очи подкрепата им за стария режим.

Е, пак влияят върху формАта на дебатите и на реда на политиците, но поне ад хок включвания няма. Иначе фактът, че нито една ТВ не излъчи пряко отчета на правителството – явно премиерът е по-маловажен от Биков – боде очи.

Що се отнася до самата кампания: като че ли го няма онзи мартенски заряд; като че ли някакво успокоение е настъпило, че кабинетът сам ще разглоби стария модел и някак си кампанията се прави, за да мине – в очакване дори на по-добри резултати.

ИТН е сменил тактиката на мълчание и е почнал да праща свои хора по медиите. Не знам доколко, обаче, това е позитив за тях.

“Демократична България” вероятно имат най-добра програма и капацитет, но не успяват – засега – да направят НОВИ запомнящи се послания. Като че ли продължават по инерция да говорят за ББ и Гешев; а има толкова неща, които да разкажат на хората и които пряко ги касаят: доходите; грижата за младите семейства; помощта за МСП; в какво се състои модернизацията, която обещават; как и колко пари ще спасят от корупция и как ще ги пренасочат, и т.н. Само адресирането на конкретни групи гласоподаватели ще вдигне резултата.

„Изправи се…“ редуват появи, които вдигат проценти с такива, които ги свалят. Само Мая май носи точки. Дончева се изцепи, че трябва помощта на ДПС, за да се справят с ГЕРБ; Триото пък се занимава с Дончева и техните дрязги.

Дано успеят да влязат при този “орел, рак и щука” формат.

Времето е малко и трябва да се използва рационално за мобилизация на електората – защото лятното време може да се окаже лоша шега на Промяната и добра услуга на Статуквото.

 

Евгени Кънев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.