Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи и американци отново почетоха Макгахан

2021.06.06 Няма коментари
Spread the love

Четиридесет и третото издание на Фестивала “Макгахан”, макар и по-скромно като размер и програма заради пандемията, отново събра българи и американци в Ню Лексингтън, Охайо – родното място на героя.

Почетни гости бяха кметът на града, г-н Томпсън, Генералният консул на България в Чикаго, г-н Светослав Станков, президентът на Фондация “Макгахан”, Джордж Адамс, почетният президент, Барбара Муни, и президентът на Източноевропейския конгрес на Охайо, Лоръл Томбази, която прочете поздравления към фестивала и българите в Охайо от щатските сенатори Шъруд Браун, Keни Юко и Джей Хотингър.

Българска асоциация на Синсинати

—————————————————–

На 5 юни българи и американци почетохме заедно в Ню Лексингтън 143 години от смъртта на журналиста и хуманист Джанюариъс Макгахан.

С обективното отразяване на зверствата в Батак и Априлското въстание, кореспондентът на “Дейли Нюз” остава в историята като истински застъпник на българската национална кауза за свобода.

Благодаря на Американо-Българската фондация “Макгахан” и българската общност в Охайо, за поканата и възможността да изразя признание и благодарност за делото и живота на Макгахан, от името на Генералното консулство в Чикаго.

Светослав Станков,
генерален консул на Р. България в Чикаго

Снимки: Bulgarian Association of Cincinnati и ФБ профил на Светослав Станков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.