Home » Авторски страници, политика

Спас Ташев: Непознатата бунтовна Македония

2021.06.22 Един коментар
Spread the love

Спас Ташев. Снимка: bgonair.bg

Докато не кажа какво мисля, няма как да се случи!

От две години правим опити да внушим на българските политици и управляващи необходимостта в рамките на една нова проактивна политика да се популяризират неизвестните факти, свързани с Македония в периода 1944-1991 г., а дори и до днес. Въобще не е ясно дали нашите документи стигат до тези, до които са адресирани, или някой съвсем целенасочено филтрира информацията към тези, които би трябвало да взимат управленските решения.

Затова реших да споделя, че от няколко месеца обмислям възможността да стана водещ в някоя телевизия на авторско предаване с примерното заглавие “Непознатата бунтовна Македония”, поради което търся съдействие за контакт. В такова предаване ще намерят отражение следните събития, свързани с Република Северна Македония от 1944 г. до днес:

• Съществуването след 1944 г. на нелегални освободителни организации на територията на днешната Република Северна Македония, като членовете им са се декларирали като българи и като такива са подложени на преследване;

• Многобройни данни за нарушаване на човешките права на македонските българи от 1944 г. до днес, в т.ч. документирани репресии, съдебни процеси и др., като последните примери са от 2021 г.

• Наличието на легално македонско освободително движение в лицето на Македонските патриотични организации в САЩ и Канада, но развивали дейност и в Австралия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Нова Зеландия и др. Негови представители са връчвали десетки меморандуми в ООН, Европейския съвет и на редица правителства. Срещали са се с президенти, премиери, конгресмени, губернатори, учени и др. като в тази си дейност винаги са отстоявали българската идентичност на по-голямата част от населението на днешната Република Северна Македония.

• Съществуването на полулегално македонско освободително движение в Европа, ръководено пряко от Иван Михайлов, като са издавани вестниците „Macedonia” на английски, италиански, немски и френски и „Независима Македония” на български.

• Наличието на многобройни документи за сътрудничеството между македонското освободително движение с това на словенци, хървати, а отчасти и на албанци и черногорци срещу сърбокомунизма като общ потисник, в които се говори за българи.

• Съществуването на многобройни материали в западните медии след 1944 г., в които е констатирано провеждането на репресии срещу българи на територията на днешната Република Северна Македония, достигащи до геноцид.

Даването на гласност на описаната репресивна политика след 1944 г. на територията на днешната Република Северна Македония би запознало българското общество с едни неизвестни, но силни аргументи в подкрепа на българската позиция, а по този начин ще се покаже на затворилите се в черупките си политици и държавници, че трябва да дадат на българската дипломация модерни аргументи.

Така че търся контакт с някоя телевизия, която би предоставила възможност да се реализира такъв проект. Ако някои специализирани журналисти или дипломати проявяват интерес, би могло да се организира и лекционен курс, запознаващ ги с тази проблематика.

 

Доц. Спас Ташев

———————————————————————————————-

Бел. ред.: Доц. д-р Спас Ташев работи в Института за изследване на населението и човека при БАН. Той е съавтор на “Бяла книга за езиковия спор между България и РС Македония“, която излезе вече на няколко езика. Председател е на НПО Българска национална платформа за обединение и развитие.

.

One Comment »

  • Филип said:

    Браво ! Продължете да разпространявате българската идея в Македония !

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.