Home » Авторски страници, политика

БГ гражданите в чужбина ще гласуват в 784 секции в 68 страни

2021.06.22 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

Изборите зад граница на 11 юли 2021 г. ще бъдат безпрецедентни по броя на секциите в чужбина 784 в 68 държави, като на някои места по света сънародниците ни ще имат възможност да гласуват за първи път – съобщи пресцентърът на МВнР. Това сочат данни на Министерството на външните работи, които бяха разпространени вчера пред медиите от постоянния секретар и председател на Работната група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и заместник-председателя на РГ „Избори“ Калин Анастасов.

„Ние сме изключително отдадени и благодарни на нашите български общности в чужбина, тъй като без тях ще бъде почти невъзможно да организираме такъв огромен брой секции и такова мащабно гласуване в целия свят“, заяви председателят на Работна група „Избори“ Иван Кондов.

Секциите, в които ще гласуват българските граждани в чужбина на изборите на 11 юли 2021 г., са с 69% повече, в сравнение с изборите за Народно събрание през април 2021 г., когато бяха разкрити 464 секции. На парламентарните избори през 2017 г. и 2014 г. бяха разкрити съответно 371 и 426 изборни секции.

На изборите на 11 юли 2021 г. 674 секции ще бъдат открити извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции ще бъдат разположени на територията на мисиите ни.

8 избирателни секции ще бъдат образувани в държави, в които Република България няма дипломатически и консулски представителства – Исландия и Доминиканската република с по 1 секция, Люксембург, Малта и Нова Зеландия – по 2 секции.

За първи път сънародниците ни ще могат да гласуват в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път ще бъдат открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.

В държавите с големи български общности броят на секциите е следният:

–  Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия – 135 секции (286 % увеличение спрямо април 2021 г.)

–  Германия – 117 секции (70 % увеличение спрямо април 2021 г.)

–  Турция – 112 секции (220 % увеличение спрямо април 2021 г.)

–  САЩ – 58 секции (66 % увеличение спрямо април 2021 г.)

–  Испания – 67 секции (26 % увеличение спрямо април 2021 г.)

–  Гърция – 32 секции (60 % увеличение спрямо април 2021 г.)

Ето секциите в Чикаго и околностите му:

1. Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен център “Магура“

2. Дес Плейнс 1, магазин „Малинчо“, Илинойс 1

3. Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 1
Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 2
Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 3

4. Маунт Проспект, Илинойс

5. Хинсдейл, Илинойс

6. Чикаго-генерално консулство

7. Шилер Парк, Илинойс

В Европа броят на секциите бележи абсолютен рекорд – 483 секции в 22 държави. На територията на Азия, Австралия и Океания сънародниците ни ще могат да гласуват в общо 7 държави в 16 секции, в Близкия изток и Африка са разкрити 16 секции в 13 държави, в Северна и Южна Америка80 секции в 7 държави.

„465 часа или 19 дни остават до началото на изборния ден в Нова Зеландия, където най-рано започва вотът, така че пред нас предизвикателството „време“ е изключително важно. Убедени сме, от опита, който имаме и от помощта, която ни се оказва, че ще успеем да се справим“, заяви заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов.

65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната в държавите, където ще бъдат разкрити изборни секции. Калин Анастасов припомни, че българските граждани, които не са в тези списъци, както и всички останали, които не са подали заявления, ще имат право да гласуват като на място в деня на изборите подадат в съответната секция декларация.

Точните адреси на секциите и списъците със заявилите желание да гласуват в чужбина могат да бъдат намерени на официалния сайт на министерството и съответните дипломатически и консулски представителства на адрес:

https://mfa.bg/bg/3714Списъци за гласуване извън страната

https://mfa.bg/bg/3715Заповеди за образуване на избирателни секции извън страната

Тяхното публикуване вече е в ход.

МВнР е в активна подготовка на изпращане на изборните книжа, като днес министерството ще приеме 710 000 броя бюлетини. Подчертано бе, че МВнР е в готовност да окаже съдействие на ЦИК по логистиката на доставяне на машините до всяка една секция, но Централната избирателна комисия все още не е определила местата, където ще се гласува с машини, както и броя на машинните устройства. За да бъде гарантирано безпрепятствената доставка на машините спрямо спецификите в някои държави, е необходимо да се вземе решение във възможно най-кратък срок, стана още ясно на брифинга.

Около 4200 са подадените предложения от задграничните ни представителства за броя на членовете на СИК. МВнР ще трябва да командирова над 400 души, които да участват в работата на комисиите. „Ще разчитаме на 5800 български граждани, които доброволно ще се включат в процеса по организирането и провеждането на изборния ден“, заяви Калин Анастасов.

Председателят на РГ „Избори“ Иван Кондов припомни, че МВнР не назначава и не определя членовете на секционните избирателни комисии зад граница, а само прави предложения. „Искам отново да обърна внимание на въпроса за назначаването на членовете на СИК в чужбина. На консултации в ЦИК политическите партии определят своите представители за СИК зад граница. Ако партиите не направят предложения за всичките места,  след това МВнР дава предложения за попълване на СИК от представители на нашите общности в чужбина“, подчерта Иван Кондов.

Ръководителите на РГ „Избори“ в МВнР благодариха на българските общности в чужбина, на служителите на МВнР, както и на другите български институции, включили се активно с осигуряването на свои служители или технически средства, с които да бъде организиран безпрецедентният по обем вот, който ни очаква.

Направената на брифинга презентация може да се види тук: Брифинг 21.06.2021 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.