Home » Авторски страници

ДКИ към министъра на външните работи стана член на EUNIK

2021.06.16 Няма коментари
Spread the love

.

Държавният културен институт към министъра на външните работи (ДКИ) беше приет за пълноправен член на европейската мрежа на културните институти EUNIC (European Union National Institutes for Culture) – съобщи пресцентърът на МВнР. Кандидатурата на ДКИ беше единодушно одобрена от членовете на EUNIC, в рамките на Общото събрание на мрежата, което се проведе в Толедо, Испания.

Съгласно установените процедури, кандидатурата на ДКИ беше предложена по официален път пред ръководството на EUNIC от Министерството на културата – пълноправен член и представител на България в европейската структура. По време на заседанието на Общото събрание ръководството и екипът на Държавния културен институт, които се включиха чрез онлайн връзка, направиха подробна презентация на дейността на ДКИ, на структурата и приоритетите му, в рамките на която членовете на EUNIC имаха възможност да се запознаят с основните аргументи за разширяване на участието от българска страна.

Членството на ДКИ в EUNIC ще разшири възможностите за по-добрата координация на участието на българските дипломатически и консулски представителства в общите проекти в областта на културата с партньори от Европейския съюз и от трети страни. Това ще означава и увеличени възможности за включването на българския културен сектор в международния културен обмен. За ДКИ това е нова, важна стъпка за неговата дейност в областта на културната дипломация.

Основана през 2006 г., EUNIC – асоциацията на националните европейски културни институти, е мрежа от организации, развиващи международни културни отношения. Заедно със своите партньори EUNIC създава европейско културно сътрудничество в повече от 100 страни по света с мрежа от 132 клъстера, в които активно участие взимат Българските културни институти в чужбина, опирайки се на широкия опит на своите членове от всички държави – членки на ЕС и асоциирани страни (https://www.eunicglobal.eu/about). EUNIC промотира важната роля на културата в международните отношения и участва активно в изпълнението на европейската културна политика. Мрежата активно си партнира с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), както и с Делегациите на ЕС в страни извън Съюза. EUNIC е платформа за споделяне на знания и за изграждане на капацитет между своите членове и партньори.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.