Home » Авторски страници

Национален фестивал на лавандулата

2021.06.16 Няма коментари
Spread the love

.

На 26 и 27 юни т.г. в Чирпан и Средно градище ще се проведе национален Фестивал на лавандулата. Това е седмо издание на фестивала, а Средно градище е традиционен домакин на събитието. В неговото землище, в полите на Средна гора, са били създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в страната.

Фестивалът ще започне на 26 юни в Чирпан с Лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а на 27 юни ще се пренесе в Средно градище, където сутринта е планиран преход от селото към лавандуловите масиви. На площада ще бъде подредена фотографска изложба „Лавандулови импресии“. В двора на кметството ще има традиционната кулинарна изложба.

За пръв път на фестивала ще има и Фермерски пазар, в който производители от региона и страната ще могат да покажат натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, други хранителни продукти. Следобед се организира Детска лавандулова работилница, както и конкурс „Крал и Кралица на Лавандулата“.

Почетен председател на фестивала, който се провежда под патронажа на кмета на Община Чирпан, е актьорът Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър на Куентин Тарантино. Наред с богатата фолклорно-музикална и танцова програма, ще има и гала-концерт на Йорданка Христова.

Фестивалът е без такса за участие в базарите през двата дни на събитието. Желаещите да участват в него могат да се запишат чрез следните контакти: е-mail: [email protected], тел. +359888290385, +35879001269.

“Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона. По традиция второто годишно издание на Националния фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г., в своята добруджанска лавандулова локация – град Генерал Тошево.” – съобщава БНР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.