Home » Избрано

Стрелба във Флорида взе жертви. Дебатът ЗА или ПРОТИВ оръжието е възобновен

2021.05.30 Няма коментари
Spread the love


БНР съобщи, че двама души са загинали, а най-малко 25 са ранени при стрелба на концерт в американския град Маями-Дейд, югоизточната част на щата Флорида вчера, 29 май 2021 г.
По данни на очевидци, трима мъже слезли от джип пред залата и открили огън по публиката. Началникът на местната полицията Алфредо Рамирес заяви, че става дума за организирано нападение.

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред, в момент на политическо разделение и задълбочаване на недоверието между хората, в период на висока безработица и стрес. Специалистите твърдят,че обичайно продажбите на оръжие нарастват в години на избори. Сега и пандемията увеличи допълнително продажбите. През 2020 г. те се покачват с 64% в сравнение с предходната.

През март миналата година проверките за закупуване на оръжие за цялата страна за една седмица надхвърлят 1 милион, а тази пролет достигат още по-висок рекорд. Направена е проверка на досиетата на 1,2 милиона кандидати за закупуване на оръжие.

Наблюденията показват, че закупуват оръжие не само хора, които вече са имали или имат такова, но и хора,които никога не са притежавали. Данни на Университета Нортистърн в Бостън и на Изследователски център в Харвард показват, че около една пета от всички американци, които са закупили оръжия миналата година, го правят за първи път.

Оръжия закупуват вече не предимно бели мъже, а и жени, афроамериканци и испаноговорящи.

Според статистиката, 39% от американските домакинства притежават оръжие. Изследване на Чикагския университет показва с 32% нарастване притежанието на оръжие в сравнение с 2016 г.

Преобладаващото мнозинство от убийствата в САЩ са от оръжия. За първите 3 месеца на годината в 37 града убийствата са се повишили с 18% в сравнения със същия период на миналата година. Исторически обаче наблюдателите твърдят, че все още данните са далеч от тези през 90-те години.

Правителството не проследява броя на продадените оръжия в САЩ. Дори данните за проверка на досиетата е дават пълна картина, тъй като много продажби са частни. Предполага се, че общият брой на оръжията е в диапазона до 400 милиона.

В същото време американският щат Тексас е на път да узакони носенето на оръжие без разрешително, криминална проверка или обучение.

Доминираният от републиканци местен законодателен орган свали и последната рестрикция за носене на оръжие в понеделник.

Mярката, която ще разреши на всеки в щата, който е навършил 21 години, да носи безпрепятствено оръжие, отива за подпис при губернатора Грег Абът. Абът вече заяви, че ще се подпише въпреки опасения на противници, които смятат, че падането на рестрикциите ще застраши живота както на гражданите, така и на полицията.

Застъпниците на пълната отмяна на ограниченията приeмат това като възстановяване на право, произлизащо от втората поправка в американската конституция, разрешаваща носене на оръжие.

При влизането в сила на новата мярка Тексас ще стане 21-вият и най-големият американски щат с подобни регулации.

Групи за контрол на носенето на оръжие припомнят скорошните масови стрелби в щата, сред които такива в супермаркет, църква и гимназия.

Дебатът ЗА или ПРОТИВ оръжието е възобновен. Оставете свой коментар или мнение и Вие.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.