Home » Авторски страници

Национален поетичен конкурс „Новият Добри Чинтулов”

2021.04.12 Няма коментари
Spread the love

 

Просветна организация „Мяра” организира Национален поетичен конкурс „Новият Добри Чинтулов” с мото: ”Да си развеем знамената, да светне нашата земя”.

В годините на Българското Възраждане, в тежките и нерадостни дни на робството от средите на народа израстват много светли личности, посветили живота си на неговото политическо и духовно израстване. Между дейците на мирната просветна работа и в едва зараждащата се българска поезия държи първенство скромният сливенски учител Добри Чинтулов (1822–1886 ) – поет, композитор и педагог.

Добри Чинтулов

Талантлив поет, цигулар и педагог Добри Чинтулов упорито води своята битка за съзнанието на народа, за народното образование, за повече знаещи българи и народ, който е осъзнал необходимостта от национална борба за свобода – с книга или с оръжие в ръка.

Живее сред народа, познава отблизо болките на изстрадалата си Родина и страстния, и кипящ порив на народната душа към свобода. Песните и музиката, която създава към тях, са пропити с откровение, със зов за борба на целия български народ, разпалват с патриотичния си патос и с художествените си ценности бунтовните пориви на младите.

Песните на Добри Чинтулов: „Къде си, вярна ти любов народна?”, „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“ и др. се превръщат в химни на българската национална революция, в бойни маршове, съпровождащи въстаническите знамена, и произвеждат върху всички истински българи въздействието, което всички искат да чуят, не само като текст, но и като мелодия, пропита с яснота и устрем.

Цел на конкурса: В тези години, в които много от българите, живеещи извън страната ни, губят българската си идентичност, когато българската духовност е достигнала своя критичен праг и когато определени кръгове се стремят да изменят историческата истина за БЪЛГАРИТЕ, талантливите майстори на поетичното слово в България да дадат своя дял в повдигането на българския дух и да продължат упоритата борба, която са водили възрожденските поети, за спечелването на всеки българин и за съхраняване на българското национално самосъзнание и идентичност.

Регламент

Тема на конкурса: Написване на стихотворение във възрожденски стил, отразяващо силата на българският дух, родолюбието, миролюбието, добротата и чувството за справедливост и чест, генетично заложени във всеки българин.

1. Всеки участник има право да се представи с две стихотворения.

2. Стихотворенията (заедно с името и възрастта на автора) трябва да бъдат изпратени по електронен път на имейл [email protected] и потвърдени писмено по пощата (на адрес: 4023 Пловдив, жк “Тракия”, бл. 105, ап. 28, за конкурса „Новият Добри Чинтулов”) лично от автора.

3. Творбите ще бъдат приемани от 1 март до 1 май 2021 г. в 8.00 ч.* сутринта. На 2 май сутринта всички потвърдени за участие творби, които покриват замисъла и основните цели на конкурса, ще бъдат публикувани за обсъждане и обществено оценяване на ФБ страницата „Новият Добри Чинтулов”, както и в ресурсите на медийните партньори. Гласуването ще се проведе на страницата „Новият Добри Чинтулов”, от 2 май 2021 г., 10.00 ч. сутринта, до 23 май, 10.00 ч. сутринта. Ще се броят само положителните резултати. На победителите ще бъде организирано представяне с интервю, отразено в медиите, от просветна организация „Мяра” и представени пред почитателите на поезията със собствен рецитал.

4. Конкурсът ще се проведе на шест етапа:

Първи етап: Приемане на поетични творби – от 01.03.2021 г. до 01.05.2021 г., 8.00 ч. сутринта.

Втори етап: Публикуване на стиховете – на ФБ страницата „Новият Добри Чинтулов” на 02.05.2021 г. сутринта.

Трети етап: Гласуване – с емотиконите на страницата, от 02.05.2021 г. до 23.05.2021 г., 10.00 ч. сутринта.

Четвърти етап: Огласяване на три първи места по възрастови групи:

– От 16 години до 20 години;
– От 20 години до 40 години;
– Над 40 години.

Пети етап: Рецитали на победителите

Шести етап: Написване музика към първите 3-ма, класира ли се – от 25.05.2021 г. (музикален конкурс).

Поканваме всички творци над 16 години да участват със свои произведения в Първо издание на Поетичен конкурс „Новият Добри Чинтулов”.

 

Просветна организация „Мяра“

–––––––––––––––––––––––––––

* Бел. ред.: Всички посочени часове в обявата за конкурса са местно време.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.