Home » Авторски страници, политика

Петър Кържилов: Министър Ангелов дължи на обществото отчет за ваксините

2021.04.14 Няма коментари
Spread the love

.

Министър Ангелов дължи на обществото пълен отчет за ваксините на Pfizer и Moderna – смята д-р Петър Кърджилов, който е изпратил вчера до министъра на здравеопазването заявление за достъп до обществена информация. Ето какво пише д-р Кърджилов:

Поредният провал на властите в управлението на кризата с COVID-19 беше реализиран с Националния ваксинационен план и напълно неадекватния така наречен Национален ваксинационен щаб. От този провал обаче силно смърди отново на корупция и на дълбоко неетични практики, които можем еднозначно да определим като престъпление към най-уязвимите от вируса и към цялото българско общество.

Едва ли има човек, който да не е разбрал, че здравните власти ни лъжат всяка седмица. Още от декември Костадин Ангелов говори, че всеки ще може да си избира ваксина. През февруари обаче от Министерство на здравеопазването обърнаха пропагандата и разпространиха версията, че изборът на ваксина ще се свежда до „най-подходящата към дадения момент налична възможност“, сиреч ще ни ваксинират „с каквото има”, а то има само AstraZeneca. В началото на март от щаба започнаха да ни се карат, че само у нас съществувала дискусия за това коя ваксина е по-добра и започнаха да разпространяват тезата, че личните лекари ще препоръчват типа ваксина на всеки пациент, като се съобразяват с „наличностите към дадения момент“. Личните лекари отговориха, че не получават никаква информация – нито за противопоказанията на ваксините, нито кога какви ваксини ще получават. Пратиха ги да се редят на опашки и единствената ваксина, която им дават, е отново и само тази на AstraZeneca. Едва преди седмица им дадоха по 1-2 флакона от тези на Pfizer и Moderna за цвят. Няма да разисквам пълния хаос и пародия със системата за онлай регистрация, за която дори твърдяха в началото, че била хакната. От две седмици насам Ангелов отново прикзава, че всеки ще може да си избира ваксина. Първо каза, че това ще стане до края на април, а вчера каза, че избор ще има от месец май. Най-вероятно поредната лъжа.

В същото време здравният министър не дава никаква конкретна информация какво точно се случва с доставените иРНК ваксини на Pfizer и Moderna, които са значително по-скъпи и доказано по-ефикасни срещу вируса. Дежурният отговор на Ангелов на брифингите в четвъртък е, че иРНК ваксините се разпределят за поставяне на новопоявили се желаещи от приоритетните фази във ваксинационния план. От различни източници обаче научаваме, че ваксини на Pfizer и Moderna се поставят в определени болници на служители на всякакви институции, частни компании и фирми. И не съм само аз. Постове в социалната мрежа с такава информация има доста. Този престъпен порок е заложен в самия Национален ваксинационен план. В него е допуснато най-нуждаещите се от ваксини уязвими групи – хората над 65 г. и тези с хронични заболявания, да бъдат едва в четвъртата фаза на плана. Третата, по-приоритетната фаза на плана, пък е разписана така, че в нея може да попадне всеки, особено ако е приближен или удобен на управляващите от ГЕРБ. И точно това се случва, докато смъртността у нас расте, защото най-уязвимите все още нямат достъп до защита.

След пълното компрометиране на ваксината на AstraZeneca, практически почти спрелия вече процес на ваксинация, след допуснатия чудовищен и корупционен порок във ваксинационния план, министър Ангелов дължи на обществото пълен отчет за това как точно са разпределени и приложени ваксините на Pfizer и Moderna – до всяка една доза. Изключително важно е също като общество, медии и новоизбрани политически формации да поискаме пълна прозрачност за разпределянето на всяка една доза от иРНК ваксините, които предстои да получим.

По тези причини, вчера, 13 април, заведох в Министерството на здравеопазването заявление според Закона за достъп до обществена информация с 13 въпроса до министър Ангелов, които искам да споделя с всички, за да повтаряме тези въпроси заедно и да настояваме за конкретни отговори, пълен отчет и пълна прозрачност:

 1. Какъв е точният брой на общите количества отделни дози ваксини на компаниите Pfizer-BioNTech и Moderna, получени от Българската държава към датата на подаване на настоящото заявление – 13 април 2021 г.? Колко са получените пратки от двата вида иРНК ваксини, на кои дати са получени те и от колко точно дози се състои всяка от
 2. пратките?

 1. Как точно е извършено разпределението на получените иРНК ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna в страната, според фазите на Националния план за ваксиниране? Какви точно количества от двата вида ваксини са разпределени за 28-те области на страната към днешна дата?
 1. За всяка една отделна област в страната към днешна дата: Какви точно количества от двете одобрени иРНК ваксини са доставени до районните здравни инспекции във всяка от 28-те области? Какви точно количества от доставените до всяка една РЗИ иРНК ваксини от двата вида са предоставени, на колко точно общо практикуващи лекари във всяка една отобласт в страната? Какви точно количества от двата вида иРНК ваксини са предоставени от всяка РЗИ, на колко точно лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ във всяка от областите? Какви точно количества от същите ваксини са предоставени от всяка РЗИ, на колко точно други медицински специалисти (мобилни кабинети), на каквито също е възложено да прилагат ваксините, според Националния план за ваксиниране? Доставяни ли са дози от двата вида иРНК ваксини по други начини и директно на други субекти, без отчитане и разпределяне от районните здравни инспекции?
 1. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза I (медицински специалисти, фармацевти и помощен персонал) са 243 600 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от първата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от първа фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?
 1. Според Националния ваксинационен план, очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза II (потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки) са 112 080 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от втора фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от втора фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?
 1. В Националния ваксинационен план липсва всякаква информация относно лицата от Фаза III – служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Записано е само, че очакваният брой подлежащи ще бъде формиран според предварително изготвени списъци. Молим да ни отговорите подробно на следните въпроси: Кои точно (поименно) институции, съсловни и частни организации включват лицата от третата фаза? Колко на брой са тези списъци, кой точно ги изготвя и по какви точно критерии се определят служителите, подлежащи на имунизиране в тази фаза? Как още се е разширила Фаза III, освен с публично известните ни субекти: ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, изборната администрация, представителите на медиите и адвокатите? Какъв е общият брой на лицата от тази фаза, подлежащи на имунизиране? Какъв е точният брой на ваксинираните от третата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на ваксинираните с един от двата вида иРНК ваксини за всяка една институция, съсловна и частна организация? Колко от тях са с една поставена доза и колко с две дози?
 1. В Националния ваксинационен план е записано, че „за приоритизирането на целевите групи НВЩ привлича външни експерти в отделни области за изразяване на становища по етични въпроси”. Молим да ни отговорите кои са привлечените външни експерти (поименно), довели Ви до „етичното” решение най-рисковите групи граждани да попаднат едва във Фаза IV от Националния ваксинационен план?
 1. Според Националния ваксинационен план, очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза IV (възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания, поради по-тежкото протичане на заболяването и по-висок риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити) са 1 800 000 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от четвъртата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от тази фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички граждани от тази фаза, заявили желание да бъдат ваксинирани с един от двата вида иРНК ваксини, но неполучили досега желаната ваксина поради недостиг на количествата?
 1. Какъв е очакваният брой подлежащи на ваксиниране от Фаза V на ваксинационния план (уязвими групи от населението, поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот). Кои точно групи от населението са включени в тази фаза и по какви точно критери се определят те? Колко души от тази фаза са вече имунизирани с препаратите на Pfizer-BioNTec и Moderna, колко са имунизирани с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?
 1. Какви точно действия са извършени, какви се извършват към момента и какви предстои да бъдат извършени във връзка с Част VI от Националния ваксинационен план – Комуникация и обществена инфромация? Какви точно като форма и съдържание съобщения са създадени и чрез какви комуникационни канали са разпространени до всяка една от отделните целеви групи към всяка една от петте приоритетни фази от ваксинационния план? Какви точно съобщения са създадени и чрез какви канали са адресирани до широката общественост в страната? По какъв начин се реализира обратна връзка на гражданите с Националния ваксинационен щаб, при положение, че този щаб няма своя страница в интернет, няма своя секция нито в сайта на МЗ, нито в Единния информационен портал за COVID-19 (coronavirus.bg), нито известен пощенски или електронен адрес за кореспонденция, нито телефон за връзка?
 1. Какви още количества от ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna, и на кои дати се очаква да бъдат доставени в старната? Как точно ще бъдат разпределени тези количества в 28-те областни центъра на страната и предвид приоритетните пет фази от ваксинационния план?
 1. Ще бъде ли променен Националния ваксинационен план, така че най-уязвимите групи от настоящата Фаза IV да получат предимство за поставяне на ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna пред лицата от Фазa III и Фаза II?
 1. Каква е ролята и работата на Националния ваксинационен щаб, след като наблюдаваме пълно отсъствие на инициатива за координация от негова страна на ваксинационния процес между отделните звена и участници в процеса – РЗИ, медицински заведения, лични лекари, мобилни кабинети, уязвими групи, приоритетни групи, граждани?

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.