Home » Е-Списание, Традиции

Възкресение Лазарево – Лазаровден

2021.04.24 Няма коментари
Spread the love

.

Църквата посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след неговата смърт. В празничния календар Лазаровден е на различна дата в различните години. Но винаги е в събота преди Цветница (Връбница, Палмова неделя) и седмица преди Възкресение Христово – Великден.

Още в първите векове на християнството е било установено възкресяването на Лазар да се припомня преди началото на т.нар. Страстна седмица, т.е. седмицата на Христовите страдания с неговото арестуване, съдене, бичуване и разпъване на кръст. Кратък се оказва пътят от “Осанна!” до “Разпни го!” за Сина Божи и човешки, който връща живота на своя приятел Лазар малко преди да преживее собствената си кръстна смърт.

Тропар, глас 1

“Общее воскресение прежде Твоея страсти уверяя,
из мертвых воздвигл еси Лазаря, Христе Боже.
Темже и мы, яко отроцы победы знамения носяще,
Тебе победителю смерти вопием:
осанна в вышних, благословен Грядый во имя Господне.”

“За да увериш в общото възкресение,
преди Твоите страдания от мъртвите въздигна Лазаря, Христе Боже.
Затова и ние, които носим като децата знамената на победата,
на Тебе, Победителя на смъртта, викаме:
Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне!”

Според средновековни писания, възкресеният Лазар живял още 30 години в пост и въздържание, и бил провъзгласен за първи епископ на град Китионна остров Кипър.

През IV век Лазаровото възкресение се смятало за общоцърковен и тържествен празник, което се вижда от множеството поучения на този ден от свети Иоан Златоуст, блажени Августин и др. В VII-VIII век светите църковни песнописци св. Андрей Критски, Козма Маюмски и Иоан Дамаскин съставили особени песнопения и канони, посветени на празника, които са Църквата ползва до ден-днешен.

Лазаровден в народните обичаи

Нашият народ нарича празника „Лазар“, „Лазарица“или „Лазарова събота“. Денят е свързан с няколко интересни и старинни по произход обичаи – лазаруване, кумичене и боенек. На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи да обикалят домовете. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често “боенек”. Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Именници на този ден са: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.