Home » Авторски страници, Е-Списание

Петиция за дистанционно гласуване – включете се и Вие

2021.04.22 3 коментари
Spread the love

.

Както вече съобщихме на страниците на Eurichicago.com, от Испания тръгна ПЕТИЦИЯ за дистанционно електронно гласуване с контрол от избирателя.

Петицията вече е входирана в различни държавни институции в България, сред които са 45-то Народно сънрание, Президента на България, МВнР, Националния омбудсман. Вече тече процес на набиране на подписи, към който може да се включите и Вие, където и да се намирате. (Вж. долу снимка от Фейсбук групата на инициативата).


Следва текстът и мотивите на тази петиция.

ПЕТИЦИЯ

С предложение
до Народно събрание на Република България

За въвеждане на електронно гласуване в изпълнение на Закон на Изборният кодекс от 2016 г. на Р. България от 6.12.2016 г. (изм. с Решение № 3 от 23.02.2017 г. на Конституционния съд на РБ – бр. 20 от 7.03.2017 г.; изм., бр. 85 от 24.10.2017 г., бр. 94 от 13.11.2018 г.)

 

С подписа си подкрепям тази инициатива за електронно гласуване, в изпълнение на Изборният кодекс и предложенията на инициативния комитет, и давам съгласие личните ми данни* да бъдат обработени във връзка с внасянето на приложената петиция.

Полетата на петицията са следните:

№ по ред
Име, презиме, фамилия
Постоянен или настоящ адрес
Дата на раждане

Подпис:

* Личните данни няма да се използват за други цели, освен за тази инициатива, а данните се попълват на български език.

Основания на петицията

Съгласно чл. 26, ал. 1, и чл. 45 от Консититуцията на Република България, на 1 март 2021 година инициативен комитет от граждани, живеещи на територията на Кралство Испания, България, Великобритания Германия, Гърция, Италия, Франция, Малта, Канада, САЩ и други страни, прие решение за откриване на ПЕТИЦИЯ

с предложение до Народното събрание на Република България – „За въвеждане на електронно гласуване в изпълнение на Закона за Изборния кодекс от 6.12.2016 г. (изм. с Решение № 3 от 23.02.2017 г. на Конституционния съд на РБ – бр. 20 от 7.03.2017 г.; изм., бр. 85 от 24.10.2017 г., бр. 94 от 13.11.2018 г.)“.

Мотиви

Електронното гласуване ще увеличи броя на участващите в изборните процеси български граждани с активно и пасивно изборно право. Поради очевидни причини, това важи в още по-голяма степен за сънародниците, живеещи в чужбина.

Много са предимствата на електронното гласуване, съпроводено с технически решения, гарантиращи тайната и сигурността на гласуването:

– Електронното гласуване e финансово изгодно, удобно, бързо, лесно, здравословно, спестяващо много време.

– Електронното гласуване осигурява масово участие на българските граждани, независимо от местонахождението им.

– Чрез електронното гласуване българските граждани ще изпълнят по-пълноценно своето конституционно право на вот.

***
Чл. 2 (2) на приетия през 2016 г. закон определя процедурата – подаване на заявление и декларация.

В няколко изборни процеса вече беше изпробвано електронното заявление за участие в гласуването. Това показва, че в епохата, в която живеем, няма никакъв технически проблем за бързото прилагане на приетия от Народното събрание през 2016 година закон. Доказалите своите високи качества български специалисти могат да опростят процедурата, предлагайки и въвеждайки индивидуален електронен избирателен код за всеки български гражданин с право на глас, който да бъде надеждна преграда за подмяна на дистационния вот. Въвеждането му ще защити изборния процес и електронното гласуване от хакерски и други злоумишлени атаки практически на 100%. А това ще повиши доверието сред избирателите.

***
Огромно е политическото значение на електронното гласуване.

– То ще покаже, че държавата милее за всеки български гражданин в страната и в чужбина.

– В епохата на мощните комуникационни средства, политическите партии и гражданските сдружения ще могат бързо и ефективно да представят на всеки сънародник своите програми и управленчески идеи. Скъпото агитиране до „всяка врата“ ще бъде допълнено с възможностите, които дават високоскоростният интернет.

– Електронното гласуване би помогнало и за промяната на сегашното ненормално положение, при което многохилядните гласове на българите в чужбина се размиват и предварително не се знае къде отиват. То ще изравни гласа на гласувалите зад граница, който сега е с по-малка тежест от гласовете в България, поради невъзможността в чужбина да се гласува с преференции и за независими кандидати.

– Електронното гласуване може да бъде и първа стъпка за разкриването на избирателни райони „Чужбина“, каквито са въведени в някои от заобикалящите ни страни.

***

Състав на Инициативен комитет:

Председател: Иванка Василева Иванова – Барселона, Кралство Испания

Членове: Андрей Георгиев – Барселона, Испания; Бисер Иванов – София, България; Галя Неделчева – Леон, Испания; Даниела Иванова – Барселона, Испания; Елеонора Цветанова – Лондон, Велокобритания; Иван Русанов – Лондон, Великобритания; Камен Кръстев – Граноерс, Испания; Младен Станев – Варна, България; Марин Маринов – Сеговия, Испания; Нели Тълпигова – Йорет де Мар, Испания; Петър Стаматов – Чикаго, САЩ; Симеон Генчев – София, България; Съби Арсениев – Памплона, Испания; Светла Веселинова – Гран Канария, Испания; Явор Ананиев – Барселона, Испания и други. Всички координатори може да откриете на страницата на инициативата във Фейсбук (линк).

.

Включете се и Вие!

Вече валят различни въпроси за Петицията и за предложеното електронно гласуване с контролен код (вж. долу снимка от телефонно съобщение).

Ето защо се обръщаме към всички заинтересувани със следната

ПОКАНА

Най-любезно Ви каним всеки работен ден, от 19:30 ч. българско време, на конферентна онлайн среща с основна тема: «Дистанционно електронно гласуване и други предстощи промени в изборните закони”.

Най-добрите предложения ще бъдат обобщени и евентуално излъчени в мрежата и публикувани в българския интернет портал Еврочикаго.ком

Използвайте този линк през смартфона или компютъра си, ако той има микрофон и слушалки:

https://meet.jit.si/2021vote

От определени държави мoже да се включите дори и през обикновен телефон.
Наберете телефона и след това въведете пин и знака # накрая
PIN: 3830 1129 54 #

Country /Dial-in Numbers
US +1.512.647.1431
Spain +34.932.205.409
Canada +1.437.538.3987
UK +44.203.885.2179
France +33.1.87.21.0005
Germany +49.89.380.38719
Netherlands +31.85.208.1541
Australia +61.8.7150.1136
Brazil +55.21.3500.0112
Japan +81.3.4510.2372
Switzerland +41.61.588.0496

За повече информация търсете във ФБ Peter Stamatov

Защо е необходимо именно такова електронно гласуване с контролен код – вж. ТУК.

.

3 Comments »

  • Milena Petkova said:

    Подкрепям !!!

  • Andrey said:

    Електронното гласуване, бе приложимо и хубава идея преди 5-10-15 години. Днес вече не е. Не само това – ВРЕДНО Е! То ще отвори невиждани възможностти за манипулации, за дисцанционно гласуване на маса ( събрали се 10 пияндета и решават съдбата на България), купуване на вот и гласуване от хора, неговорещи български дори. Пълна идиотщина.

  • Hristo said:

    Напротив. Преди 2008г алгоритъмът за откриване на хомоморфни функции не беше открит а блок-веригата не беше разработена като концепция. Реално не можеше да се гласува тайно без да се довериш на някаква институция да ти преброи гласа правилно. Сега има. Даже има българка сред математиците разработили системата. Но медиите и политиците се извъртяха на 180 градуса. И настройват успешно простолюдието.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.