Home » Авторски страници, политика

Съобщение на МВнР във връзка с клеветническа кампания срещу България

2021.03.27 Няма коментари
Spread the love

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева, временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РС Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, съобщи пресцентърът на МВнР.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РС Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

МВнР припомня, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии, с явна цел да злепоставя и уронва престижа на България, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Външно министерство е обезпокоено от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония – днес на границата е бил спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги – “Български народни песни на Братя Миладинови” в РС Македония, по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Вицепремиерът Екатерина Захариева e изпратила спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на Виктор Стоянов, който е спрян там с дарението от 920 български книги.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.