Home » Авторски страници, българи зад граница

Поздравление и награда за Еленка Попниколова-Табакова

2021.03.14 Няма коментари
Spread the love

.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

към ЕЛЕНКА ПОПНИКОЛОВА-ТАБАКОВА,
която от 20 години живее и работи в Чикаго,

за нейния юбилей и получено почетно отличие

Еленка Попниколова-Табакова

Скъпа Еленка,

Честита заслужена награда – почетен медал „Иван Вазов”, връчен от Държавната агенция за българите в чужбина.

Бордът на директорите към Културен център „Магура”, заедно с Българо-американски център за културно наследство (БАЦКН) и Библиотека „Магура”, подкрепени от обществени организации и личности от българската общност в Чикаго, те поздравяват най-сърдечно за твоя юбилей и получената награда.

Присъединяваме се към Държавната агенция за българите в чужбина, за да изразим нашето признание и благодарност към твоя всеотдаен труд и дейност в полза на българската общност в Чикаго. Ти си от малцината българи зад граница, които, независимо от трудностите, далеч от Родината, милеят за нея, носят любовта в сърцето си и не спират да разпространяват и пазят българските традиции и обичаи.

Желаем ти от сърце здраве и щастие, да бъдеш все така вдъхновена и заредена с български дух и творчество.

–––––

ЗА ЮБИЛЯРКАТА:

Еленка Попниколова с бившия български генерален консул в Чикаго Иван Анчев и др.

Еленка Попниколова е зявършила История и Етнология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Идва в Чикаго през 2001 г. от музея в Русе, където е работила като уредник над 20 години. В куфара си носи подарък – една женска носия от XIX век, която става и първото дарение в основаното от нея Сдружение „Български музей в Чикаго”.

Тя казва: „С този музей искам да популяризирам българските традиции и обичаи в чужбина, и мечтата ми е един ден и ние да имаме истински Музей на българите в Чикаго.” Заедно със събиране на своите експонати, Попниколова активно участва във всяко българско културно и обществено събитие.

Нейните обредни хлябове, аксесоари и носии стават неделима част от фолклорните концерти, по повод на традиционни български празници – Коледа, Великден, 3-ти март, 24-ти май. Тя е позната не само на българската общност с ревютата, които прави на стари градски носии, но и сред американските колежи и университети, където заедно с генералното консулство е участвала в много интернационални форуми и изложби, за представяне на български традиции и обичаи. Нейните отливки на ритуални хлябове са активна част от новогодишния спектакъл на ансамбъл „Хоро“ – „Легенда за Хляба” в Ирландския културен център, както и атракция в американската АРК галерия.

Еленка Попниколова и Кина Бъговска

По повод 120 години от участието на Алеко Константинов в Първото Чикагско международно изложение, през 2013 г. Еленка Попниколова направи интересна експозиция от фотоси на българи, участвали в изложението по това време, и организира среща, съвместно с БАЦКН в университета на Чикаго, където е поставен бюст-паметник на Алеко, в библиотеката през 1993 г. Всяка година Еленка участва в декориране на традиционна българска елха в американската градска администрация и Музея за наука и индустрия в Чикаго.

В организираните интернационални събития, в училищата на община Скоки, заедно с българските танци, тя беше подредила изложба от български аксесоари от различни фолклорни области на България и направи демонстрация пред американска публика за изработване на мартеници. Попниколова се гордее с колекцията си от дарения на българи, която непрекъснато нараства – тъкани, бродерии, обредни хлябове (отливки), носии и аксесоари от XIX и XX век, дори и книги. В нейните проучвания са застъпени изследвания на наследници на български емигранти от XIX и XX век.

Еленка Попниколава с Кина Бъговска, Боянка Иванова и др.

Освен нейната професионална изследователска дейност в музея, Еленка Попниколова е и активна общественичка, подкрепяща всяка дейност и благотворителна акция в българската общност. Тя е член на Българо-американската асоциация, на културен център „Магура“ и много години е била в борда на директорите на БАЦКН. Смятаме, че Еленка Попниколова се занимава с една изключително полезна и родолюбива дейност, която не само проучва и запазва българското духовно наследство, но оставя ценни сведения на младите поколения, които идват след нас.

От името на борда на директорите:

Надя Желязкова – президент на Културен център „Магура”, Чикаго
Ваня Крамер – журналист и PR директор към Културен център „Магура“
Иринка Гочева – хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Хоро”, Чикаго
Кина Бъговска – художник, основател на БАЦКН, Чикаго
Боянка Иванова – учител и основател на БУ „Джон Атанасов”, Чикаго
Хриска Перфанова – учител и основател на БУ „Нов Живот”, Чикаго
Илинa Сиракова – етнолог и музеен уредник
Диляна Иванова – етнолог и научен сътрудник към Фийлдс музея в Чикаго
Ясен Дараков – журналист, собственик на БГ Войс, Чикаго
Светлозар Момчилов – журналист, собственик на в. „България сега”, Чикаго
Петранка Стаматова – директор на борда на БАА и президент на електронен портал Еврочикаго

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.