Home » Авторски страници, българи зад граница

3-ти март в Босилеград

2021.03.05 Няма коментари
Spread the love

По повод 3-ти март, пред паметника на Левски в Босилеград бяха положени венци, а паметникът бе окичен с българското знаме. (За съжаление по-късно то е било свалено и е изчезнало – вж. тук)

Независимо от мерките за защита от Ковид-19 и повече от един месец затворената граница на ГКПП „Олтоманци”, в Босилеград скромно, но искрено и от сърце отбелязахме Националния празник на България 3-ти март.

Група граждани положиха цветя пред паметника на Левски в Босилеград, а КИЦ „Босилеград”и Граждански комитет “Западни покрайнини” проведоха 40-минутна онлайн среща по платформата ЗУУМ, на която бяха представени части от продукцията на фондация „Нашият дом е България”, направена с участието на формирование от Националната гвардейска част, с подкрепата на Министерството на отбраната на Р. България и разтърсващото изпълнение на „Опълченците на Шипка” от артиста Янко Лозанов.

Участниците си честитиха 3-ти март и изнесоха кратки слова.

Председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов каза, че 3-ти март е свят ден за целия български народ, ден на Освобождение, на завръщането на българската държавност и ден, в който преосмисляме уроците от миналото и се покланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни войни, пред българските опълченци и общественици, които ни дадоха най-големия урок за любов към Отечеството. Г-н Николов припомни, че не всички българи имат основание да честват Освобождението, защото просто не са свободни.

На онлайн срещата присъстваха и представители на Генералното консулство на Р. България в Ниш, както и българи, живеещи в Канада.

Видеозапис от срещата:

 

КИЦ “Босилеград”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.