Home » Избрано

Атанас Чобанов: В “OpenLux” е и името на сина на Константин Пенчев от КС

2021.02.11 Няма коментари
Spread the love

Интервю на Снежана Иванова с Атанас Чобанов,
в предаването “12+3” на БНР

Първото име, което ние публикувахме, е на сина на конституционния съдия Константин Пенчев, бивш омбудсман и бивш председател на ВАС. Той има фирма в Люксембург с активи за 600 хил. евро, които се появяват 2014-а година, след това се появяват и 400 хил. евро като недвижима собственост на фирмата, без да се уточнява къде”. Това съобщи пред БНР  Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт BIRD.bg и част от екипа на “Биволъ”, един от медийните партньори в проекта “OpenLux”, работили по разследването на архива повече от 1 година. Разкрити са повече от 55 хиляди офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трил. евро.

“Биволъ” проучи над 500 млн. евро активи на български собственици – в над 250 фирми. 

При проучване на баща и син Пенчеви, от разследващия сайт “Биволъ” са установили, че през 2014-а година се придобили апартаменти в София на “Витошка” и на “Раковска” за 300 хил. евро:

“Тези пари през 2014-а година си имат някакво обяснение, предполагам”.

Чобанов уточни, че са изпратени писмени въпроси на Любомир Пенчев и все още очакват отговори, въпреки че е бил обещал да отговори до вчера вечерта. Журналистът разказа, че при разговор с него, Пенчев е изказал учудване, че името му фигурира в такъв регистър:

“Допускам, че той наистина не знае, че разполагаме с тези данни. Или не е очаквал името му да излезе. Това важи и за много други хора, за които ще пишем в следващите дни”.

Атанас Чобанов посочи, че са задали въпрос на НАП дали от Люксембург са идвали данни за българи, които притежават там компании, и какви активи имат, както и дали НАП е искала такива данни:

“Отговориха ни подробно как става това. … Имало 3 спонтанни информации през последните 2 години, но не се казва за какво. НАП е искала от Люксембург информация 6 пъти, но не казаха какъв е резултатът”.

Известен руски олигарх е получил със семейството си българско гражданство, съобщи още Чобанов и добави, че за това “Биволъ” ще пише в следващите дни.

“Децата му се появяват с българското си гражданство, с компания с активи за 40 млн. евро в Люксембург”, уточни той.

Според него това показва, че българското гражданство, което се продава срещу инвестиции, служи и за други цели.

“Има и случай на друг богат руснак, който придобива търговски център в България за десетки милиони евро. Досега не се знаеше, че е негова собственост”, разказа още журналистът и посочи и други разкрития:

“Как може замърсяващият ТЕЦ “Бобовдол” да е собственост на някакъв 83-годишен британец, сламен човек, той дали знае, че е собственик на централата. Но това е декларирано. Т.е. имаме фалшива декларация и това трябва да се проучи от прокуратурата”.

Чобанов изказа песимизъм по отношение на очакването нещо “да се случи” след тези разкрития и да има наказани.

Интервюто с Атанас Чобанов можете да чуете от звуковия файл.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.