Home » Авторски страници, българи зад граница

Затварянето на акаунта на Тръмп е нож с две остриета

2021.01.09 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: Pixabay

Смешните опорки, че социалните медии на САЩ не са медии, а частен бизнес със свои правила и политики, и затова могат да налагат цензура и т.н., не са състоятелни и са тотално лицемерни. Класическите медии са също частни корпорации, те също работят за печалба. Тях правителството на САЩ директно не може да ги цензурира. Но това не означава, че в медиите няма цензура и автоцензура, в зависимост от политическите, религиозни или корпоративни техни уклони. Всяка една медия има своя редакционна политика, която се основава на определени нейни стандарти, както и на закона, както и на пазара, разбира се.

Социалните медии, обаче, иззеха функцията на медиите – кога за лошо, но в повечето случаи за добро. Първо, защото направиха възможно да разнообразят потока на информация и да заообиколят табутата на класическото медийно разспространение, което опира до професионални журналисти да отразяват света и което поддържа един елитарен, затворен кръг за това кой има право да разспространява информация и как да го прави. Обаче социалните медии счупиха този модел и като цяло всичко това е за добро, защото разтвориха медийната комуникация и я обогатиха, включвайки милиони, които нямат глас да имат такъв.

Класическите медии в САЩ, за съжаление, през последните години спадаха неимоверно в своите стандарти. Нито CNN, нито Тime, нито New York Times, нито Washington Post и т.н. останаха примери за обективна и качествена журналистика. Това започна да личи и по качеството на списване на подобни авторитетни издания и по уклона им. Класическите престижни медии – като затворен клуб за избрани списвачи в тях, много от тях със занижен капацитет – вече не задоваляваше медийните потребители – с появата на социалните мрежи и избухването на информационния обмен, който никоя класическа медия не може да постигне.

И да, понеже интернет е слабо регулиран, в сравнение с класическото медийно пространство, и понеже социалните медии не са класически медии, дойде предизвикателството за създателите им – които не са журналисти, политолози или специалисти по медийно право. Тези IT-технократи се оказаха в горещи води след като продуктите им иззеха силата на медиите. И те самите трябваше да контролират какво е позволено или не в платформите им, балансирайки пазарните си политики и гражданската отговорност на компаниите им.

За съжаление, не винаги им се получава. За съжаление, потребителите виждат двоен стандарт – като в случая с Фейсбук – който сключва договори с десетки правителства, за право на бизнес, а в същото време позволява на модератори да цензурират неудобно политическо или друго съдържание на конкретна територия. Не им е лесна работата в този баланс и е много несъвършена. Това не означава, че не се опитват. Но бъдещето на социалните мрежи е в по-съвършена тяхна вътрешна регулация и политика – за която трябва да работят обучени медийни специалисти и пиари, а не политически проксита на даден естаблишмънт.

Перманентното затваряне на акаунта на Тръмп е нож с две остриета и тепърва ще видим резултатите върху върху социалните медии и пазара. Тръмп има 75 милиона гласоподаватели – със затварянето на неговия канал за комуникация с тях, се затваря устата на половин Америка. Убедена съм, че ще изникнат нови алтернативи за социалните мрежи. Всъщност, много искам да е така.

И преди да ми скочат разни комсомолци да ме наричат „тръмпист“ и „расист“, да си помислят много добре дали да го направят. Този коментар не защитава действията на действащия президент. Намирам неговото поведение за недопустимо, в контекста на събитията в Капитолията. Коментарът е за бъдещето на социалните мрежи в едно много антагонизирано и политизирано общество.

 

Татяна Кристи

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.