Home » Авторски страници, политика

Петиция за въвеждане на гласуване и с ЯВЕН ВОТ

2021.01.07 Няма коментари
Spread the love


Светът много добре знае как се провеждат избори в тоталитарните държави като Северна Корея. Наясно сме и с изборните практики в държави като Беларус или Русия. Но последните избори в САЩ, от 5 януари 2021 г. и от края на миналата година, недвусмислено показаха, че макар и най-скъпи в историята, те ще останат в нея и като едни от най-спорните.

У нас, в България, също предстоят избори. Парламентарните са съвсем скоро, а президентските – през есента. И вероятно всеки си задава въпроса:

Може ли да очакваме големи промени?

Недоверието към съществуващата избирателна система се увеличава. А без доверие може ли да е легитимно едно управление?

Отвсякъде се чуват основателни гласове, че са необходими промени. Но какви?

Юристът Николай Михайлов, преподавал в Софийския университет Международно публично право и Права на човека, публикувал за първи път в България (през 1974 г.) Всеобщата декларация за правата на човека, пише:

«Масите изобщо не се замислят каква е връзката между “глас” и “гласуване”. А тя е пряка!
Гласуването в Древна Атина – люлката на демокрацията – е било явно, с НАДВИКВАНЕ.
Тайно е било само ОСТРАКИРАНЕТО – екстрадиране на неудобен за мнозинството виден гражданин на Атина.
25 века по-късно, във века на АйТи технологиите, тайното гласуване е нещо като превръзка върху срамотиите на демокрацията – практически ВЛАСТИТЕ ЗНАЯТ кой за кого ще гласува, респ. за кого е гласувал.
Днес тайното гласуване е израз на фалшиво спокойствие у електоралната единица, че така няма да бъде държана отговорна за съдбоносни за държавата решения…
В резюме: ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ е еквивалент на БЕЗОТГОВОРНОСТ.»

Ето още един коментар на читател на сайта Еврочикаго:

«Защо са лишили нас, свободните хора, от право на явен вот?
Защото така бихме могли да си го оттеглим, когато преценим… И никой не може да ни забрани това!»

И още един цитат: «For the entire history of mankind, the vote has always been open, except for the last 100-150 years. If we think we live in a democracy, why do we need a secret ballot?» В превод: «През цялата история на човечеството гласуването винаги е било открито, с изключение на последните 100-150 години. Ако смятаме, че живеем в демокрация, защо се нуждаем от тайно гласуване?»

И снимка от един мой Фейсбук пост от 2017 г., която доказва, че за «независимата» ни съдебна система «анонимното» гласуване служи за добро извинение да не налага справедливо възмездие за тежки закононарушения, за каквито се смятат изборните измами.Припомням, че още през август м.г. в социалните мрежи имаше чернова на писмо до Председателя на Народното събрание и депутатите, за което още тогава писахме. Ето няколко реда от обръщението към НС:

«Ние, долуподписаните българи от страната и чужбина, сме много обезпокоени от случващото се в България.

Ето защо след обсъждания и анкети Ви предлагаме да направите малка, но важна промяна в Изборния кодекс, която, вярваме, ще удовлетвори повечето българи, ще помогне да се намали недоверието към политическата система, към институциите и управлението на страната, и следователно ще е в интерес на цялото ни общество.

Нашето предложение е лесно приложимо и е икономически изгодно. То е следното:
Предлагаме на следващите редовни или предсрочни избори, освен традиционния ТАЕН ВОТ, да се въведе правото на глас с ЯВЕН (ОТКРИТ) ВОТ. (Като открит означава – следизборни списъци с явни резултати, кой за кого е гласувал.) Отново подчертаваме, това гласуване да бъде само за тези, които доброволно се включат в него, а останалите ще гласуват, както и на предишните избори.

Нашето предложение в никакъв случай не нарушава европейското право, не нарушава правата на човека и неговите свободи. Нещо повече – получените становища по предложението разкриват много бъдещи ползи за държавата и обществото ни.
По-долу ще изброим някои от тях, които могат да се запишат директно в мотивите на бъдещия законопроект.

Явният вот е път към още по-голямо демократизиране на обществото – път към пряката демокрация и така често повтаряното в последно време народовластие.
Освен това тази поправка в Избирателния кодекс почти автоматично ще поправи една отдавнашна несправедливост и нарушение на законните права на българските граждани, живеещи или работещи в чужбина. Всички те ще могат да гласуват с явния си вот за бъдещето на страната.

С въвеждане на явните списъци ще се намали работата на комисиите, преброителите, изборните машини и съпътстващия персонал. И така всеки глас, който днес «струва» на държавния бюджет от порядъка на 5 или 10 лв., ще «поевтинее» до броени стотинки.

И накрая, най-важното според нас. Много пъти сме чували и дори са се водели съдебни дела за това, че на някого вотът му бил изчезнал или подменен. А по предложения от нас начин ще се повиши доверието в изборната система поне с толкова проценти, с колкото са гласувалите явно на избори. Ако 100% в изборния ден гласуват явно, то и доверието за изборни измами ще се възстанови на 100%.»

Въпрос вместо заключение:

Готови ли сте да подкрепите ПЕТИЦИЯТА за въвеждане у нас на правото на глас с ЯВЕН ВОТ? (Разбира се, явното гласуване да бъде само за тези, които доброволно се включат в него, а останалите ще гласуват тайно, както и на предишните избори.)

А aко някой възрази, че тайният вот е записан в Конституцията, то ще припомним, че със закона за изменение и допълнение на Конституцията преди 5 години (параграф шести от закона) бе отменен член 131 от основния закон, който регламентираше тайното гласуване на съдиите от ВСС. Щом веднъж това е направено за всички съдии, няма законова пречка да бъде повтореноq и то само за тези от българските граждани, които сами го желаят.

Линк към петицията за подпис и разпространение: www.peticiq.com/openvot

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.