Home » Авторски страници

11-ият Месец на Америка в Кърджали ще се проведе онлайн

2021.01.26 Няма коментари
Spread the love

.

За 11-и път в Кърджали ще се проведе Февруари – Месец на Америка, организиран от дружество „Приятели на САЩ“, Посолството на САЩ и Община Кърджали.

Валентина Иванова, дружество “Приятели на САЩ”

За разлика от предходните издания, този път почти всички прояви ще са онлайн, за да не се нарушават мерките за предпазване от Ковид-19.

Месецът на Америка ще стартира с предаване по общинско радио Кърджали, с което продължава поредицата „Легенди на американския джаз“. Този път ще бъдат представени майсторите на тромпета Уинстън Марсалис и Луис Армстронг, във връзка с годишнини от рождението им.

Конкурсът за превод от английски на български език за ученици от 10, 11 и 12 клас ще се състои присъствено в партньорство с Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“, щом се възстанови присъственото обучение и станат възможни извънкласните форми. Както обикновено, в езиковото състезание ще се включат деца от водещите училища в Кърджали – Езикова гимназия „Христо Ботев“, „П. Р. Славейков“ и „Отец Паисий“, както и от Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград. Журито отново е оглавено от Анжела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Други събития, насочени към младата аудитория, са:

– куиз на тема „Американски президенти“;

– уебинар за образованието в САЩ, в партньорство с Комисия „Фулбрайт“;

– видео игра за историята на НАТО, специално разработена за ученици от Асоциацията за гражданско развитие;

– виртуални изложби за живота на известния американски писател Джек Лондон, свързана с годишнина от рождението му, съвместно с Регионална библиотека „Н. Й.Вапцаров“, и на астронавта Джон Глен, първия американец, излязъл в орбита около Земята – съвместно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев“.

Още една проява ще бъде осъществена с Астрономическата обсерватория и Астрономически клуб „Вега“. Съвместно ще организираме посещение в детския музей „Музейко“ в София на ученици с добро представяне на олимпиади. Там те ще могат да видят реплика на костюма, с който американският астронавт Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. Експонатът е в България до 24 март, по програма на музея „Смитсониън“.

В рамките на Месеца на Америка ще бъде издаден и поредният брой на ученическия вестник „Приятели плюс“, подготвен от децата от школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс. Същата аудитория ще участва в уебинар „Журналистика по време на кризи“, с участието на журналисти от местни, национални и чуждестранни медии.

 

Дружество „Приятели на САЩ”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.