Home » Авторски страници, история, политика

Из историческите архиви: Забрана да се говори на български в Егейска Македония

2020.12.19 Няма коментари
Spread the love

.

“1. Забранено е от днес да се говори български диалект…”

Забрана да се говори български език от българоезичното население в Егейска Македония от паравоенната организация “Гръцки македонски юмрук”, създадена през 1925 г. от Главното командване на гръцката армия. Целта на тази организация е не само да се противопостави на въоръжените чети на Вътрешната македонска революцинна организация в Егейска Македония, но и да се държи в подчинение и страх населението, посредством заплахи, тормоз, репресии. Наред с “Гръцки македонски юмрук” в Гърция, се създава от Върховното сръбско командване и подобна паравоенна организация в Югославия, чиито цели са идентични, а именно да се противопостави на четите на Вътрешната македонска революционна организация във Вардарска Македония в Кралство Югославия и да тероризира населението.

Възванието на Гръцкия македонски юмрук, обявено на 27.01.1926 г., гласи:

ВЪЗВАНИЕ

Македонски народе,

Петстотин години робство и тирания не успяха да променят вярата и народността ти.
Защото вярваш в предопределеността на своята раса.

С възвръщането на свободата си и опиянението от националната си гордост, ти не се опита да изхвърлиш диалектите, наследени от робството и наложени от враговете ти срещу теб, които все още ги използват.

Петнадесет години минаха, откакто живееш свободен, но все още понасяш в дома ти да гостува пропагандата на хитрите ти враговете, които имат нахалството да говорят езика си.
Гледаш очевидните антигръцки действия и още не се опитваш да дойдеш на себе си и да сложиш край на опасността, която заплашва етническата свобода в дома ти.

Комитаджиите с бомби в ръце започнаха отново своята кръвопролитна оргия.

Македонски народе,

Дойде време да се разбудиш от унеса и незаинтересоваността си.

Дойде времето да изтребиш комитаджиите, които са се загнездили в дома ти, да държиш на разстояние чуждестранната пропаганда и да отстраниш всичките й хитрости и уловки, които размътват етническата ти вяра.

Македонски народе,

За да имаш сили да постигнеш тази цел, до теб стои

ГРЪЦКИЯТ МАКЕДОНСКИ ЮМРУК,

който се създаде днес, за да разбие със сила всеки враг на отечеството.

Който се закле във вярата, отечеството, светия олтар и дома си, и като пряк наследник на Александър Велики те призовава в светата борба, която започваме и

НАРЕЖДАМЕ

1. Забранено е от днес да се говори български диалект, който се говори в някои селища, на всички публични места, магазини и търговски средища, приятелски срещи, официални срещи, увеселения, банкети, сватби и т.н.

2. Налагаме на всички тези места да се говори на гръцки език.

3. Препоръчваме на всички власти, политически и военни, държавни и частни служители да не приемат и да не дават сведения на друг език, освен гръцки.

4. Родители, учители, свещеници, епитропи и възпитатели на малолетни, приканваме ви към този патриотичен дълг и ще ви държим отговорни за нарушенията от страна на малолетните деца.

5. Нарушителите на тази наредба ще бъдат смятани за предатели на отечеството и ще понесат страшни наказания от организацията ни, която се създаде след дълго обмисляне на ситуацията и под девиза „Отечеството над всичко”.Организацията ни има силата на наказател за всеки нарушител на тази наредба.

Флорина, 27 януари 1926 г.

ГРЪЦКИ МАКЕДОНСКИ ЮМРУК

.

Източник: “Илюстрация БѢло море” (ФБ страница на Illustrationbelomore.blogspot.com)

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.