Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Ще бъде ли Чикаго изхвърлен от щата Илинойс?

2020.11.06 Няма коментари
Spread the love

След загубата на Тръмп разделението в САЩ ще се увеличи. Избиратели в Илинойс печелят референдумите с искания Чикаго да бъде изхвърлен от щата

От следизборните карти на гласуванията във вторник ясно се вижда как в щати като Илинойс, Уйсконсин, Мичиган, Аризона и др., които са оцветени предимно в червено с изключение на големите градове, въпреки всичко в тях победата е за демократите (на картинкaта оцветеното със синьо), и те ще диктуват бъдещите политики на целия щат.

Много селски и консервативни жители на големите контролирани от демократите щати вече не желаят да бъдат зависещи политически, културно и икономически от големите градове. Различията са много и се увеличават с всяка година. Различията в позициите по отношение на абортите, оръжията, имиграцията, дълга, пенсиите, разходите за Medicaid, данъците върху имуществото, зелената енергия и обезщетенията на работниците, са само някои от причините Чикаго и Илинойс да тръгнат по разлни пътища в бъдеще.

Появата на новия коронавирус COVID-19 подчерта разликите между Чикаго и останалата част на Илинойс. Целият щат спазва същите мерки за блокиране, въпреки че вируса напредва с различна сила и на етапи. И зоната, която обхващаща само 18,7% от общата площ на Илинойс, управлява мерките за престой у дома за останалите 81,3% от щата.

Разочарованите консерватори вече разбират, че проблемите не могат да бъдат решени с традиционни средства, тъй като политическото влияние на града е много силно. И така, те решават да използват инструмент, вграден в конституцията на САЩ – да създадат нов щат, чрез отделяне от съществуващия щат, чрез одобрение от законодателните органи и от Конгреса (вж. член 4, раздел 3 от Конституцията).
Това няма да е прецедент и вече се е случвало – когато Мейн се отделя от Масачузетс през 1820 г. и втори път по време на Гражданската война, когато Западна Вирджиния се отдели от Вирджиния през 1863 г.

Може ли Чикаго да се раздели от Илинойс?

„Където и да отида, хората ми казват, че просто трябва да се отървем от Чикаго“, каза преди месеци пред Stateline собственик на малка семейна ферма в Шелби, селска общност в централен Илинойс с около 4600 жители.
„Това ще ни отърве от всичките ни големи проблеми. Моят избирателен район е сериозно решен за това. Опитвам се да спася щата.“

Със сигурност създаването на нова щат е сложно начинание и е малко вероятно да успее веднага. Но последните социологически проучвания на Института за обществена политика на Пол Саймън в Университета Карбондейл в Южен Илинойс показват, че две трети от избирателите в Илинойс смятат, че щатът под управление на демократите се движи в грешната посока. Същата анкета показва и «значителни регионални различия» в отговорите.
Ето защо някои кръзи на Илинойс поставиха въпроса на общо гласуване. Въпросът във референдума в окръг Ефингам бе следният „Дали окръг Ефингам ще си сътрудничи в дискусиите с останалите 101 окръга на щата Илинойс, с изключение на окръг Кук, възможността за образуване на нов щат и в крайна сметка да поиска приемане във Федералния съюз като 51-ви щат, съгласно разпоредбите на Конституцията на Съединените щати?“

И резултатите в последните избори надминаха очакванията на всички политолози. Множество окръзи на Илинойс гласуваха в референдумите в подкрепа на отделянето на Чикаго от щата (вж.снимката).


Възможно ли е да се появи Ню Илинойс?
Четиридесет процента от 13-те милиона жители на щата живеят в окръг Кук, окръг около Чикаго. По-широкият столичен район в Чикаго се състои от 9,5 милиона души. Без района на Чикаголенд Илинойс би имал по-малко от 4 млн. жители. Ето и още някои статистически данни:

Общата му площ е 140 998 km² (1.25 пъти по-голям от България, което го прави среден по-големина щат и на 25 място сред другите 50)
Расовия му състав е: бели – над 80%, афроамериканци – 15%, азиатци: – 5%

Етнически състав
21,1% – германци
14,8% – афроамериканци
14,7% – испанци
13,0% – ирландци
7,9% – поляци
7,0% – англичани
6,6% – италианци
4,2% – азиатци
и около 1% – българи.

По религии: към 80% – християни(49% – протестанти, 30% – католици, 12% – баптизъм, 7% – лютерани, 7% – методисти, 3 – презвитерианство, 20% – други християнски религии), 16% – атеисти и 4% – други религии.

До последните избори демократите контролираха двете камари на Общото събрание и кабинета на губернатора, като повечето от тях са от Чикаголенд – включително 62 от 74-те демократи в Камарата. Останалата част от Илинойс е до голяма степен селскостопанска и консервативна, с изключение на частите на Илинойс близо до Сейнт Луис в съседния Мисури.

Института Саймън в изследване от юли 2018 г. установи, че политиката на Илинойс „е белязана и помрачена от регионализма“. Идеята за разделяне на Илинойс е съществувала през цялата му история. И въпреки че тези регионални разделения са преобладаващи и в други щати в цялата страна, то в Илинойс това е засилено поради „степента, до която много лидери на Илинойс използват, експлоатират и изострят тези регионални различия в собствена полза“, твърди изследването.
Ветровитият град притежава цялата политическа власт и парите за икономическия растеж. Именно това е причината в щата да се появят подобни искания, които са на дневен ред и в Калифорния, където се е събрала организация за разделяне и създаване на Ню Калифорния. Групата, която се ръководи от консервативен водещ на токшоу по радиото, се застъпва за създаването на нов щат, разделен от районите на Лос Анджелис и Сан Франциско. Във Флорида и някои други щати също се появяват подобни движения.
Накъде ще тръгне Америка след Тръмп?
Мнението на пишещия тези редове не е оптимистично и гласуванията в референдумите потвърждават, че разделението се задълбочава.


П.Стаматов

Още няколко илюстрации към текста.


.

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.