Home » Е-Списание, Традиции

Днес е Архангелова задушница

2020.11.07 Няма коментари
Spread the love

.

Православната църква отбелязва днес Архангелова задушница. Молим се за душите на починалите ни близки и почитаме тяхната памет.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница и Рангелова задушница, е една от трите най-големи задушници, според православния календар.

Тя се отбелязва винаги в събота преди Архангеловден, защото съботата е отредена за ден на починалите. На този ден отдаваме почит към паметта на нашите напуснали ни близки, както и към паметта на всички загинали воини в Българската армия.

На Архангелова задушница свещениците правят в черквите общи панихиди за починалите. Миряните се молят за душите на своите близки и палят свещи за тях.

На Архангелова задушница се правяти и помени, наричани още раздавки или подавки, които се раздават в черквите и най-вече в гробищните паркове, на близки, роднини, съседи. Както и на други хора, познати или непознати, дошли да почетат паметта на своите близки на техните гробове.

В раздавките за Архангелова задушница традиционно присъстват вино, варено жито, питки (или хляб). Раздават се и сладкиши, бонбони, плодове, други храни, кой каквото пожелае. Житото символизира възкресението, а хлябът и виното – Христовата жертва за нас.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.