Home » Авторски страници, политика

Украинският премиер се ангажира с откриването на българско средно училище в Одеса

2020.09.19 Няма коментари
Spread the love

.

Екатерина Захариева има среща днес с губернатора на Одеска област и с представители на българската общност в Одеса

Екатерина Захариева и Денис Шмигал. Снимки: МВнР

Премиерът на Украйна Денис Шмигал лично е поел ангажимент пред вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева за бързо откриване на държавно българско средно училище в Одеса, като в замяна София ще предостави имот за откриване на украински културен център в българската столица – съобщи пресцентърът на МВнР.

Министър Захариева е на официално посещение в Украйна и освен с премиера, вчера тя е разговаряла в Киев и с Дмитро Разумков, председател на Върховната Рада на Украйна, с украински депутати и двама вицепремиери от кабинета.

Захариева и Шмигал са обсъдили широк кръг въпроси, сред които състоянието на българската общност в Украйна и преподаването на български език, интеграционните процеси на страната в ЕС и НАТО, търговско-икономическите връзки и енергийната диверсификация.

Екатерина Захариева е поставила въпроса за откриване на държавно средно българско училище в Одеса, за което страната ни настоява от няколко години, но поради редица бюрократични пречки не е могло да се реализира. Премиерът Шмигал е обещал лично да инструктира украинския министър на образованието да забърза процедурата, за да може скоро това да стане факт. По искане на Захариева, правителството ще предприеме и действия за защита на специалността “Българска филология” в украинските университети. Била е обсъдена и рехабилитацията на пътя Одеса – Болград – Рени.

Вицепремиера Захариева е обсъдила с ръководителя на изпълнителната власт в Украйна и мерките за борба с Ковид-19. Двамата са обсъдили и отношенията между ЕС и Украйна, в контекста на предстоящия Съвет за асоцииране следващия месец. Те са изтъкнали, че догодина трябва най-сетне да се събере смесената междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество, която не е заседавала от 10 години, както и да се организира бизнесфорум в София.

Екатерина Захариева и Дмитро Разумков

Председателят на Върховната Рада на Украйна Дмитро Разумков, който заедно с група депутати е приел вицепремиера Захариева, е заяви: “Високо ценим подкрепата на вашата държава за териториалната ни цялост и дългогодишната ви подкрепа и в двустранен аспект, и на международната сцена. Коронавирусът много промени нашата работа, но се надявам скоро да се върнем към по-интензивно парламентарно сътрудничество. Между страните ни съществуват много добри отношения.”

“Между България и Украйна съществува вековно приятелство и това не е преувеличено, връзките ни са още от първата българска държава. Най-голямата българска историческа общност зад граница – в Украйна, мисля, че допринася за това. Благодаря на Върховната Рада за приетото постановление за административната реформа, с което Болградският район не само че беше запазен, но и разширен” – е отговорила Захариева.

На 17 юли т.г. беше прието постановление на Върховната рада за създаването на нови райони в Украйна. Болградският район остава самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият райони, в които има преобладаваща българска общност. В новия обединен Болградски район живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна е обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини. Гласуването на постановлението е окончателно и с него завършва процесът на формиране на районите в Украйна.

Екатерина Захариева е разговаряла и с депутатите в Радата, съпредседатели на Групата за приятелство с България – Тетяна Плачкова (от български произход) и Олександър Копиленко. В края на своето посещение в Киев министър Захариева е положила цветя пред паметника на Капитан Петко войвода, който е прекарал част от живота си в града.

Захариева вече е в Одеса, където ще се срещне днес с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската етническа общност.

По силата на Постановление на Министерски съвет № 103/1993 г. за провеждане на образователна дейност сред българите в чужбина, ежегодно в България се приемат студенти, специализанти и докторанти от български етнически произход, като тяхното обучение се осъществява в държавни висши училища и научни организации и е субсидирано от държавата. Традиционно по това постановление най-голяма е бройката, отпускана за етническите българи в Украйна – над 400 души в последните години, като през учебната 2019/2020 година чрез този механизъм са приети 370 студенти и докторанти от Украйна – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.