Home » Авторски страници, българи зад граница

Фестивал на малцинствата в Млада Болеслав, Чехия

2020.09.26 Няма коментари
Spread the love

Красиво време, приятна програма и интерес на хората съпътстваха Фестивала на малцинствата от различни народи, които живеят и работят на територията на гр. Млада Болеслав, Чехия.

Самият фестивал се проведена 17 септември, за втора поредна година. Този път се проведе в района до клуба Pluhárna в Млада Болеслав. Събитието беше организирано от управата на града, в сътрудничество с Програмата Nové Boleslavsko и Центъра за подкрепа на интеграцията на чужденците SUZ MV ČR. На място можеше да се видят разнообразни образци на изкуството на отделните национални малцинства, както и да се опитат техни традиционни ястия.

Хората се наслаждаваха на тази цветна палитра от музика, танци, много езици и цветни дрехи. Фестивалът на културите предлагаше забавления, уроци и добро настроение. Тук бяха предложени индивидуални щандове, представления и други форми на представяне от представители на Турция, България, Колумбия, Украйна, Индия, Молдова, Виетнам, Словакия, Тайланд и Монголия. Програмата беше обогатена с демонстрации на таекуондо, капоейра, шлем поезия, рапър Albi G, други изкуства и творчески работилници.

Сутрешният блок на програмата беше подготвен за училищата. Дойдоха много деца. Някои се представиха с програми, обикаляха щандовете с голям интерес. Разпитваха, четяха и опитваха различни национални, специфични традиционни умения от народите и се забавляваха. Следобедът беше на обществеността. Щандовете се бяха подготвили с национална храна на малки хапки, от които посетителите на фестивала можеха да опитат различни вкусове от сладки, солени и люти традиционно храни. Между посетителите бяха и заместник-кметовете на града Робин Повшик и Мирослава Кашпаркова.

От нашето малциство взеха участие няколко члена на Българския културно-проветен клуб „Св. Св. Кирил и Методий” с председател Люлин Христов.

На сутрешното изложение подредихме върху българска покривка и трибагреник различни стари предмети и керамични съдове, характерни само за България. Люлин Христов обясняваше на децата как се използват кратунките, бъклицата и хлопатарите, ама не бяха такива, а медно чуканче за смилане… Децата се смееха, не им се вярваше.

Направиха ни и 3D плакати на чешки език на тема “Защо да посетим България?”, които взехме от презентацията на 10-годишната Цветелина Иванова. Също така и лесни думи с превод на български. Децата ги изговяряха, а ние отговаряхме.

Избрахме традиционенен обичай изработване на мартеници. Луцка Христова направи пано от ръчно изработените мартеници на Миглена Иванова и Анита Михова. Ирена Ангелова подготва и ръчна работилница за гривнички мартеници на място. Майки и деца прииждаха на групи. Всички искаха да им връзваме гривнички… за здраве… за любов… Закипя… Всички заработихме мартенички. Под сръчните ръце на г-жа Христова гривничките се множаха.

Ивайло Иванов връзваше на ръчичките на децата, та никой да не остане без  гривничка. И така до края на сутрешната програма.

Дойде време да се подготвим и за следобедното изложение. Децата си отидоха. Пристигаха сериозната част от чешката болеславска общност.

Запретнахме ръкави и извадихме на показ най-хубавите си български тестени изделия. Погачи, баници четири вида и сладки. Брей, че богато беше… Като за капак, и скара с нашите си прослувити кебапчета с къс от погачите. Шеф на скарата беше Иван Иванов. Под стрикното му печене кебапчетата ставаха вкусни и ароматни. Замириса им на хубаво на чехите. Дойдоха всички. Опитаха, че и повториха. Хареса им. Питаха ни как ги приготвяме тези кебапчета. Ама то си е наша тайна.

Представихме се добре. На нашето изложение дойде от Прага и г-жа Силвия Кръстева. Дори и позакъсняла, тя не пропусна да ни уважи и похвали за хубавото ни участие… Много снимки направихме за спомен.

Не можахме програма да направим. Идеите ни бяха много. Не липсваха и доброволци танцъори, но липсата на помещение за подготовка още нямаме и това затруднява много както сегашните, така и бъдещите ни програми.

Догодина пак ще участваме. Дано дотогава решим въпроса с базата, в която можем да се развиваме и представяме нашето си… БЪЛГАРСКОТО!!!

 

Материалът подготви

Ирена Ангелова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.