Home » Авторски страници

Защо имаме малко талант за обич?

2020.09.15 Няма коментари
Spread the love

.

Завист и омраза са отрови за човешкия живот. От „не гáлем“ към „гáлем“ – или защо имаме малко талант за обич?

„Водачеството трябва да е духовно и
в никакъв случай принудително и силово.“

Румен Велев, режисьор

Източник: „Слънце в Душата“, Фейсбук

Предисловие

А + ВХ АХ + В: човек (B) измества натрупаната си агресия (X) върху друг човек (A). Това е психозащитна реакция, която Зигмунд Фройд нарече Verschiebung (изместване). Тази трансгресия има различни изяви – завист и омраза са едни от тях.

От Адам – заради откъснатата ябълка от дървото на познанието за доброто и злото, през Прометей – за откраднатия от Зевс огън и даден на хората, до прокълнатите поети и учени, високите и красиви глави на маковете са подложени на мъки.

„Подадене, да ти се подава да правиш нещо хубаво“ – ми каза бай Васил, тогава мой пациент, преди това учител в селското училище. Така, в края на 1960-те години, като лекар в бургаските села, научих тази дума. И досега си мисля, че заедно с “дарование”, това са най-сполучливите преводи на “талант” (гръцки, talanton – древногръцка монета, мярка за тегло). В нашата богата на таланти страна „умеем ли да прощаваме на хората техния талант“ – „запита“ големият руски математик Андрей Колмогоров.

През 1881 г., тогава български министър на народното просвещение, чешкият историк Константин Иречек изрича: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”. След него и Елин Пелин: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта”. Десетилетия наред тези постулати са имплантирани в нашата народопсихология, повтаряме ги мазохистично, превръщат се в народопатология. Тя не се отнася само за българите, тя е библейска, прабългарска, римска, универсална проява на човешката природа.

Homo Digitalis (Homo Irretitus)

Интернет е едно от най-големите постижения на XXI век. Сега много хора общуват in silico – в социалните мрежи (Facebook, Youtube, Google, Instagram, Twitter, LinkedIn и други). Като прибавим към тях традиционните медии (вестници, списания, телевизия),  платформите за споделяне на мисли и мнения са – може би – прекалено много. Лошото е, че в тях по-често се изявяват „маркетингови интелектуалци“ (думи на ерудита Тончо Жечев), „елити“ и „легенди“, но се забравят вещите хора – тези, които правят нещата с вещина, знание, мъдрост, морал, достойнство.

„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти  да го казваш“ и „Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш различен“ (Франсоа Волтер). Време е най-после да укротим завистта-и-омразата си и да уважаваме по-вещите от нас.

Ето една наистина мирна – макар и утопична – режисура, предложена от Румен Велев в разговора ни за начина, по който трябва да се протестира: „Най-силно би се получило, ако площадите се препълнят от народ. Но без никакъв звук. Тихо и безмълвно всички се съберат около триъгълника на властта. Коленичат и много тихо прошепнат: „Моля, идете си! Искаме нормално бъдеще за децата си!“ Това може да се повтаря в продължение на 1 час през 5 минути. Много е важно да се шепне! След което протестиращите тихо да си разотидат.“

„Зрителите в ложите на властта имат ли рецептори за „Моля, идете си!“?“ – запитах аз. „Съмнявам се“ – отговори Маестрото.

Господа политици, докато злословите един-срещу-друг, поддържате съществуването на „Двете Българии“ – опасно е, не помните ли, че „Двете Испании“ (Las dos Españas) доведоха Гражданската война през 1936–1939 г.?

Господа политици, докато  злословите един-срещу-друг в битката за преразпределение на финансите, в България настъпи демографска катастрофа: 108 083 българи са починали през 2019 г. (по данни на НСИ).

108 083 : 365 = 296 българи умират дневно през 2019 г.

61 538 българчета са родени през 2019 г. 61 538 : 365 = само 169 деца, родени дневно през 2019 г.

Какво по-лошо искате да стане, за да сменим езика на завист-и-омраза с езика на обич-и-емпатия? И да преминем от „не гáлем та“ (не те обичам) към „гáлем та“ (обичам те).

В родопските диалекти няма дума за мразя. Най-близък по смисъл израз е: „не гáлем“ – не обичам. Научих това от Ани Икономова, перфектен филолог. И много се зарадвах.*

Предлагам родопските диалекти да се изучават в училищата, университетите и медиите, за да имат мнозинство на демофилите** в Народното събрание, Министерския съвет, президентство. И на протестите.

 

Д-р Георги Чалдъков

–––––––––––––––––––––––––––––-

* Дядо ми по майчин линия Иван Константинов Папучаров (1884–1957) идва от родопското село Момчиловци в Бургас, става майстор-зидар, жени се и на 31 юли 1915 г. се ражда първото им дете – майка ми. Баща ми Нико Стоянов Чалдъков (1908–1976) идва от странджанското село Сливово в Бургас, става „професор по кръчмарство“, жени се и на 23 февруари 1940 г. се раждам аз – гени на едно море и две планини, напоявани от интелектулните и бохемски меми на един град. „Родопското море или морските Родопи?“ – запита ме Румен Велев от Бургас.

** Окситоцин, секретиран от хипофизната жлеза, е хормон на любовта и човешките взаимоотношение (Pohl TT, Young LJ, Bosc OJ. Lost Connections: Oxytocin and the neural, physiological and behavioural consequences of disrupted relationships. Int J Psychophysiol 2019; 136:54–63. DOI:10.1016/j.ijpsycho.2017.12.011). Като „входящ тест“, на всички депутати, министри и президенти трябва задължително да се изследват кръвните нива на окситоцин.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.