Home » Авторски страници, българи зад граница

Цветанка Варимезова ще бъде почетена в родината

2020.09.14 Няма коментари
Spread the love

„Тази година честитим юбилей на Цветанка Варимезова, преподавател по български фоклор в престижния Калифорнийски университет в Лос Анджелис (UCLA). Горд съм да споделя, че тя ще бъде приета и наградена от Президента на Р. България в началото на м. октомври. Мисия изпълнена!“ – пише българският генерален консул в Лос Анжелос Веселин Вълчев, на стената си във Фейсбук.

Цветанка Варимезова (на снимката в народна носия) с българския генерален консул Веселин Вълчев и др.

Ето още какво пише г-н Вълчев:

„Всяка година българския фолклор огласяше музикалния факултет на UCLA с концерта на студентите от САЩ и поне още десетина народности.

Цветанка Тодорова Варимезова е българска народна певица и музикален педагог.
Родена е на 19 април 1960 г. в Пазарджик. В периода 1974-1979 г. учи в Средно музикално училище в Котел, а от 1979 до 1983 г. – в Музикалната академия в Пловдив. През 1984-1991 г. е диригентка на хора в Ансамбъл за народни песни и танци – Пазарджик. Печели конкурс за солист в Държавен ансамбъл „Филип Кутев“ (1992-1993). През 1993 г. е музикален педагог с хор „Усмивка“ в Копенхаген, Дания. От 1994 до 1996 г. участва в хор „Космически гласове“. Музикален педагог на хор „Седянка“ в Дания (1994), хор „Невенка“ в Лос Анджелис (2002), хор „Китка“ в Сан Франциско, САЩ (2002). През 2006 г. преподава на студенти в Гърция, води майсторски клас по музика в Ритмична консерватория в Копенхаген, Дания (2006). От 2001 г. преподава български музикален фолклор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), САЩ.“

Снимки: ФБ профил на Веселин Вълчев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.