Home » Авторски страници, българи зад граница

Оскверниха паметника на Сервантес в Сан Франциско

2020.06.25 Няма коментари
Spread the love

Неизвестни вандали изрисуваха с червена боя паметника на Мигел де Сервантес в Сан Франциско. Авторът на световноизвестния роман „Дон Кихот“, самият той някога роб на галера, стана поредната жертва на „културната революция“ в САЩ, която се води под предлога за борба срещу расовата дискриминация.

Снимки: Фейсбук

„Сервантес е испански писател, широко смятан за най-големия писател на испански език, за неговите образцови романи. Той прекара пет години от живота си като затворник-роб на алжирски пирати… и никога не е бил в Америка, въпреки че е искал да емигрира в Мексико…“ – пише носителят на Оскар Димитър Маринов във Фейбук.

И добавя: „Двете коленичили статуи на паметника са главните герои в романа: Дон Кихот и Санчо Панса…“.

След което цитира самия Сервантес: „Добродетелта се преследва от нечестивите повече, отколкото е обичана от добрите.“

Едва ли има какво повече да се добави относно подобно непростимо невежество, което гледа само формата, не и същината, и не познава добре културната история на света.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.