Home » Авторски страници, българи зад граница

Отново за Българския клуб в Млада Болеслав. Проблем между сънародници

2020.06.29 Няма коментари
Spread the love

.

Във връзка с Българския клуб в гр. Млада Болеслав, Чехия, и проблема между сънародници, възникнал там, за което нашето издание вече писа (вж. тук и тук), в редакцията на Еврочикаго се получи нов материал.

Според изложеното в него от живеещата в Млада Болеслав Ирена Ангелова, българи, живеещи в този чешки град, са се организирали и, освен петицията (за която можете да прочетете повече в предишен материал по темата), са направили и по-късно и събрание, на което са гласували оставка на сегашното ръководство на Българския културно-просветен клуб в Млада Болеслав, гласували са и избрали между тях ново ръководство. Понеже този клуб е продължил да бъде затровен за тях, като организация и като сграда. Те обаче де юре не са членове на този клуб… не са били приети в него. Което прави казуса особен.

Проблемът с БКПК – Млада Болеслав вероятно е свързан и с междуличностни отношения, възникнали преди доста време. Предишният председател на клуба, Ненчо Йорданов старши, междувременно е починал и на негово място е бил избран синът му, Ненчо Йорданов младши. А един от основателите на клуба, Люлин Христов, е водач, по думите на Ирена Ангелова, на протестиращи днес срещу ръководството на Българския клуб наши сънародници, живеещи в този чешки град. Те организират свои културни събития по кафенета и ресторанти, вместо вратите на клуба да се отворят за тях. От друга страна, изглежда че сегашното ръководство на клуба е заело особено твърда позиция и заради водача на протестиращите, Люлин Христов. Т.е. конфиктът има и своя предистория.

Заради проблема с Българския клуб в Млада Болеслав е била сезирана и Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, на която БКПК – Млада Болеслав е член. Както са членове и други български сдружения в различни чешки градове, всяко от които има право само да определя своята дейност и членове. Сезирана е била и чешката полиция, която излязла с отговор, че не е открила криминални нарушения и този спор не е от нейната компетенция.

По-долу можете да видите една хронология по темата, написана от Ирена Ангелова от т.нар. Организирани българи в Млада Болеслав. Както и кратък коментар, поискан от редактора Мариана Христова от председателя на Асоциацията на българските сдружения в Чехия Кирил Беровски, поради това, че заради проблема в Млада Болеслав е била сезирала и тази Асоциация.

——————————————————

НОВИНИ ОТ ОРГАНИЗИРАНИ БЪЛГАРИ – МЛАДА БОЛЕСЛАВ

Автор: Ирена Ангелова

Българският клуб в гр. Млада Болеслав, Чехия

В края на януари т.г. бях поканена от Генади Петров на първата сбирка на българите в гр. Млада Болеслав, в Бонди център, в кафето. Отидох от любопитство, защото се засягаше темата за Българския клуб в Млада Болеслав. Лично аз много пъти съм минавала оттам през годините от 2007 г. насам.

Табелата “Български клуб” си стоеше. Питала съм приятели да ходим там, да търсим информация и насока за подкрепа или просто упътване. Тези години, особено 2009-2010-та, бяха особено критични за нас, българите, за работа в Чехия, тъй като кризата беше голяма дори за чехите. Отговорът беше такъв… Затворен е клубът… Само името е останало.

Отивайки на срещата в Бонди център, исках да разубедя хората да не се опитват да влязат в клуба, защото отдавна е затворен и не съществува.

Изслушах Нели Христова, която е търсела подкрепа и съдействие от председателя на клуба в Млада Болеслав, Ненчо Йорданов, да ползва клуба за мероприятия на малцинствата в Чехия. Каза, че молбата й за членство е била отхвърлена от г-н Йорданов устно по телефона. Харесаха ми хъсът и амбицията на момичето, но все още не знаех как бих могла да помогна.

Тогава дойде г-н Люлин Христов. Бяхме приятели във Фейсбук отскоро, не се познавахме лично дотогава. На свой ред той се запозна с нас и ни каза, че е един от основателите на клуба, който е участвал в закупуването му, и подкрепи това с документи и нотариален акт. Бил е член и съветник на клуба много време, но е бил свален от ръководството от консула в българското посолството, мисля през 1990 г., който просто се разпоредил в смяна на позиции.

Люлин Христов е бил много афектиран след случая. Напуснал по свое желание клуба, без да се отказва от членството си, огорчен от несправедливостта към него. Дълги години не се появавал в клуба. Следял упадъка на дейността му. Оттогава нямало никаква активна дейност на клуба. Останали пет човека само. След смъртта на един от членовете на ръководството, Ненчо Йорданов старши, който е бил назначен неправомерно от консула, предложили на сина му, Ненчо Йорданов младши, да оглави клуба като председател и да контактува и събира наема от първия етаж. (Той е даден под наем на адвокатска кантора и реалитна канцелария.) Петте човека се събирали по различни поводи, но отказвали да приемат нови членове българи в клуба с довода, че се страхуват от българите. Искали да си бъдат затворен кръг като ползват и поддържат само къщата.

Единствената дейност на председателя Ненчо Йорданов била да спонсорира съборите на българите в Микулчице при паметника Светите братя Кирил и Методий, което му осигурявало членството в задругата на българите в Чехия.

Люлин Христов се запознал с Нели Христова. Чул молбата и желанието й да стане член на Българския клуб и, че получила устно отказ на молбата и от председателя на Българския клуб Ненчо Йорданов.

Люлин Христов също повторно изпратил молба за членство в БГ клуба и получил също, но в писмен вид, отказ от Ненчо Йорданов. Това отключило желание у Христов да се разрови в пепелта и да поиска справедливост, като активира българите в Млада Болеслав и създаде сдружение. Думите, които ще помня, бяха: “Искам, докато съм жив, може и две години да са, но ще върна клуба на българите. Той е Ваш дом. Тези хора не спазват устава и не ползват клуба в полза на българите, и за тяхната интеграция и културна просвета, а за лична изгода.”

Чак тогава повярвах и се убедих, че този човек е подтикнат от благородно чувство към българите и желание да ни даде това, което не се е давало близо 15 години.

И си направих молбата за членство, след това подписах и петицията. Всички останали последваха примера ми и си подадоха молби. Оттам започна и основаването и групата на ОРГАНИЗИРАНИ БЪЛГАРИ В МЛАДА БОЛЕСЛАВ.

След като събрахме молби за членство и подписи на петицията, подписана от около 100 човека българи, живеещи на територията на гр. Млада Болеслав, Чехия, г-н Ненчо Йорданов, сегашният председател на Българския клуб в Млада Болеслав, отхвърли всички молби и петицията.

ТОВА, КОЕТО ЧУХМЕ ОТ ТРЕТИ ЧОВЕК

Ненчо Йорданов и членовете му със сигурност са се почувствали притиснати от агресивното организирано поведение на Организираните българи в Млада Болеслав – както те са се изразили, и е трябвало спешно да направят нещо, за да опазят властта си в Българския клуб. Забелязана е активна дейност. Веднага са направили две срещи в Прага и са приели 20 членове от Прага.

Едва ли щяха да започнат някаква активна дейност, ако не бяха подтикнати от откритото недоволство на българите в Млада Болеслав. Каквото и да се опитват да направят сега, ние, Организирани българи, искаме да върнем Българския културен просветен клуб в неговите традиции за българското общество, живеещи в гр. Млада Болеслав и околията. Да поддържаме нашето социално и културно наследство и традиции.

Ръководството на Организираните българи подава молба да бъдат изслушани от Асоциацията на българските сдружения в ЧР, в Прага, лично от председателя на АБС, Кирил Беровски. С него се срещнахме в ДК в Млада Болеслав и той обеща обща среща с БКК – Млада Болеслав. За съжаление обещанията на г-н Беровски останаха празни думи. След три месеца Организираните българи подават оплаквание до председателя на контролно-ревизионната комисия на АБС в Прага, останала вече седми месец без отговор.

По-късно Люлин Христов подава информация на криминална полиция, по съвет на адвокат, като следваща стъпка за установяване на права и злоупотреби в Българския клуб. След един месец от криминална полиция изпращат писмо на Люлин Христов, че не са намерени доказателства за престъпна дейност.

Г-н Люлин Христов е един от основателите на клуба и заедно с още двама от тях закупуват имота на ул. “Хусова” 182/2 през 1980 г. със собствени средства, именуват го Български клуб, който да бъде ползван от българите в Млада Болеслав. След смъртта на Йорданов старши председател става Йорданов младши.

Вратата на Българският клуб все още е затворена за българите в Млада Болеслав.

Ще продължим с всички законни средства да си върнем клуба.

Организирани българи – Млада Болеслав на старочешки бал

НАШИТЕ ЦЕЛИ

1. Създаване на ново ръководство и искане за оставка на старото ръководство на клуба.

2. Програма за сплотяване, чествания, интеграция на българите в Млада Болеслав.

3. Неделно училище за подрастващите, да познават български език, история, география и пр. Заложено е като идея, но е необходимо да намерим педагог с необходимото образование, който би се съгласил да работи с децата в Млада Болеслав.

4. Неделно училище за начинаещи и нареднали в изучаването на чешки език, по програма на чешкия културния дом в Млада Болеслав, която би трябвало да започне след септември 2020 г.

4. Културно-информационна дейност.

Събитие на Организирани българи – Млада Болеслав, 6.06.2020 г.

ЛОШАТА НОВИНА КОРОНАВИРУС И ПОСЛЕДВАЩАТА КАРАНТИНА блокира изпълнението на поставените ни задачи и предстояща програма.

Насроченото отчетно-изборно събрание на 14 март т.г. не можа да се проведе.

След като чешкото правителството разреши сбирки от 100 човека след 15.05.2020 г., планирахме и проведохме отчетно-изборното събрание на 20 юни 2020 г. С препоръчани писма Люлин Христов изпрати покани на г-н Кирил Беровски, председателя на АБЦ в Чехия, и на г-жа Камелия Илиева, редактор на сп. “Роден глас”, както и 6 покани до членовете на Български клуб в Млада Болеслав, които елегантно се извиниха, че няма да присъстват.

На събранието присъстваха 42 членове.

Люлин Христов ни запозна с историята на Българския клуб от основаването му през далечната 1975 г. до 1990 г. Неговата съпруга също говори как е водила малките си деца на различни чествания на клуба тогава.

Ирена Ангелова продължи историята с основаването на Организирани българи.

Гласувахме за оставка на старото ръководство на Българския клуб – Млада Болеслав, както и преименуване на клуба в Българки културно-просветен клуб “Св. св. Кирил и Методий”.

Гласувахме и избрахме ново ръководстсво с петима членове:

1. Председател – Люлин Христов
2. Заместник председател – Ваня Вълчева
3. Организационен секретар – Ирена Ангелова
4. Касиер – Андрей Радев
5. Културно-масова дейност – Любима Докузова

Ревизионна комисия от трима членове:

Председател – Методи Александров
Членове – Виктор Врачев и Генади Петров

Запознахме се и одобрихме новия устав на клуба, отново с болшинство 42 гласа.

В края на събранието чествахме Деня на Ботев 2 юни, с кратка презентация от Ирена Ангелова.

Събитие на Организирани българи – Млада Болеслав, 21 юни 2020 г.

След отчетно-изборното събрание остава да се легитимира законно през Пражки съд на адреса на Български клуб – Млада Болеслав, ул. “Хусова” 182/2.

Дали ще ни допуснат в сградата все още не знаем, но ще следваме процедурата.

.

—————————————————————————-

Следва поисканият коментар по темата от председателя на Асоциацията на българските сдружения* в Чехия Кирил Беровски:

Във връзка с възникналия проблем сред българското малцинство на територията на гр. Млада Болеслав, Р. Чехия, и различни материали по този повод, в качеството си на председател на Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия, си позволявам да коментирам ситуацията така:

В края на миналата година в ръководството на Асоциацията постъпи жалба от група наши сънародници, живущи на територията на гр. Млада Болеслав, по повод недопускането им да ползват сградата на Българския културно-просветен клуб – Млада Болеслав от страна на ръководството на клуба.

Заедно с председателя на Ревизионната комисия при Асоциацията, г-н Михаил Андреев, осъщестихме среща на място с изразяващите недоволство сънародници. На срещата аз лично им обещах да проведем разговор по този въпрос с местното ръководство на БКПК в Млада Болеслав. В началото на 2020 г., заедно с главния секретар на Асоциацията, г-н Янчо Янев, поканихме ръководството на БКПК – Млада Болеслав в гр. Прага, за да разберем и тяхното мнение по темата, като евентуално помогнем за решаването на този проблем.

След проведените разговори на срещата в Прага с ръководството на местния клуб стигнахме до извода, че между двете страни има много междуличностни отношения, някои датиращи от миналия век, които от своя страна са довели до тази неприятна ситуация.

Независимо от това, на срещата с местното ръководство от Млада Болеслав се предложи нашите сънародници да се обърнат директно към председателя на местното българско сдружение, г-н Ненчо Йорданов, с едно условие от страна на местното сдружение, а именно, че с представящия се за лидер на жалващите, г-н Люлин Христов, нямат никакво намерение да се срещат или комуникират.

По-късно разбрахме, че същият е бил инициатор да се обърнат за съдействие към чешката полиция, която му е обяснила, че този спор има частно правен характер и не е от тяхна компетентност.

От една страна разбираме, че подобни проблеми биха могли да се отразят на престижа на АБС, тъй като БКПК – Млада Болеслав е пълноправен член на АБС, но, от друга, според Устава на Асоциацията, ние не можем да се бъркаме в дейността и решенията на ръководствата на нашите членове, още повече формално да взимаме отношение или да даваме препоръки кого да допускат в собствената си сграда.

Още повече, всички членове на АБС са официално регистрирани юридически субекти по чешкото законодателство и подлежат на установения правен ред в Чешката република.

Като говорим за сградата на БКПК – Млада Болеслав, същата около средата на миналия век е била закупена за нуждите на нашите сънародници там. Закупена е тогава със средства на местната организация, заедно със значима финансова безвъзмездна помощ от страна на тогавашната БКПО “Г. Димитров”, използвана от г-н Люлин Христов в така породения конфликт, тъй като по това време същият е бил член на ръководството на местната организация и притежава достатъчно копия от документи на тогавашното ръководство.

Собствеността тогава е била на тогавашната БКПО, като впоследствие, по неизяснени до момента обстоятелства, е прехвърлена на тамошната организация, но това е друга тема.

Паралелно с това аз и главният редактор на сп. “Роден глас”, г-жа Камелия Илиева, получихме преди време покана от г-н Люлин Христов да присъстваме на събрание на група българи от Млада Болеслав, с планирана точка от дневен ред да се иска недоверие на досегашното ръководство на Българския клуб в града. Така и не можахме да разберем как една група от наши сънародници, без да са членове на тамошния клуб, може да искат оставката на неговото ръководство. Както и да е, отговорихме му, че не можем да присъстваме на това събрание, по простата причина, че на същия ден (20 юни т.г.) бе насрочено много преди това събрание на Пражката организация. В писмото/отговор до г-н Христов помолихме да бъдем извинени като го уверихме, че с интерес ще следим събитията при тях.

 

—————————————————————–

* Бел. ред.: Асоциацията на българските стружения в Чешката република е пълноправен наследник на Българската културно-просветна организация /БКПО/.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.