Home » Авторски страници

Демократично варварство

2020.06.28 Няма коментари
Spread the love

.

“Два нови записа с гласа на премиера Бойко Борисов бяха изпратени днес в късния следобед (б.р.: вчера) до медите. В единия запис той изглежда говори с Валентин Златев, когото споменава поименно. В другия запис обяснява на приближен как да бъде представен като мъдър държавник пред медиите.” – из публикация на Биволъ.

“Това, че ние имаме толерантност към това, което виждаме и чуваме, включително със СРС-та, е не скандал, то е свръхскандал – то е някаква нелепост, която би трябвало, ако страната ни е цивилизована, да завърши със зрелищно изхвърляне, коментира психиатърът д-р Николай Михайлов…
По думите на д-р Михайлов, при положение, че всеки ден нахлуват на порции тези снимки, записи и СМС-и, главният прокурор, който е обявил край на олигархията и е обещал да раздава без селекция правосъдие като Божи пратеник, си прави оглушки за Борисов. „И атакува президентски чиновник и братята Бобокови с една аргументация, която стои смешно по телевизията. Това не е косвен аргумент, това е далечно подозрение от типа на основателните предположения на г-н Цветан Цветанов, за които България плаща не знам по колко случая в Страсбург“ – допълни д-р Николай Михайлов.” – из публикация на Frog news.

Снимка: Велко Ангелов, “Дневник”

———————————————————————–

Мой приятел ми каза:

“Прокуратурата превръща всичките мухи на опонентите на властта в слонове и всичките слонове на властта в мухи. Но колкото и тя да си мисли, че над нея е само Господ и го е хванала за шлифера, това не може да продължава безкрайно дълго. България не е изолиран остров Тамбукту. Нито българите са аборигени. Нека пазителите на законността, превърнали се, по думите на Конт-Спонвил в легалисти-мръсници, се разровят в Историята и прочетат как се разрешава дилемата на древния римски поет-сатирик Ювенал: “Кой ще ни пази от самите пазители?”. За да няма после олеле!”

Пояснение, за да не бъде разбрано казаното от моя приятел превратно:

Френският философ Андре Конт-Спонвил пише:

“В деня, когато законността ще замести морала, а демокрацията – съвестта, когато правата (в юридически смисъл) заместят задълженията, няма повече да има нито морал, нито съвест, нито задължения. И това ще е спокойното, комфортното и демократичното царство на легалиста мръсник… Това ще е демократично варварство.”

Карикатура: Христо Комарницки, в. “Сега”

***

Всеки режим си има време на възход и време на падение.

У нас с невъоръжено око се вижда загниване, изчерпване, метастазиране, умиране на този модел власт, на тази власт…

Възможен е или бърз крах, или продължителна агония.

Не е възможно, като че ли, оцеляване, дори да се преследва то на всяка цена и с цената на всичко.

Обратното броене е започнало.

Въпросът е не Дали, а Как ще бъде хвърлена кърпата на ринга.

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.