Home » Авторски страници, българи зад граница

Още за Българския клуб в Млада Болеслав, Чехия

2020.02.13 Няма коментари
Spread the love

Сградата на Българския клуб в гр. Млада Болеслав

Както нашето издание писа (вж. тук), в гр. Млада Болеслав, Р. Чехия, има Български клуб, който за съжаление изглежда е затворен за наши сънародници в този чешки град. Във връзка със сградата, собственост на местна българска организация, бе инициирана и Петиция за “връщане на Българския културен клуб в Млада Болеслав на българите, живеещи в града и околията”.

Причините за проблема с Българския клуб в Млада Болеслав може би се коренят и в някои стари конфликти между сънародници там. Но днес и млади българи, установили се в този чешки град и искащи да развиват културна дейност, не срещат подкрепа в местната българска организация, не могат да станат нейни членове, нито да влязат в клуба.

Ето какво сподели за нашето издание Нели Христова – млада наша сънародничка, една от инициаторите за споменатата петиция:

“Сега сградата на клуба се ползва само за даване на помещенията под наем. Ние не знаем къде харчат парите си и тъй като няма никакви публично обявени събития.

Миналата година, за организирането на фестивала на културите в нашия град, където хора от осем различни култури по света представиха нещо типично за тях (танци, песни, храна, ръчно изработени предмети и т.н.), в двора на училището в близкия град Космоноси, аз имах нужда от помощ и се свързах с г-н Йорданов за съдействие. Той не отговаряше, не пишеше, а беше обещал на председателката на Комисията за подпомагане на чужденци, идващи от ЕС в Чехия (с нея организирахме фестивала), че идеята му е харесала и ще се включи, както може. Но, когато му позвъних, поздравих го на чешки и той ми отговори, започнах да обяснявам за намерението си на български, той ми затвори телефона и повече не ми вдигна. Успяхме да се справим добре, въпреки че не ни оказаха съдействие, но ни беше доста трудно, тъй като бяхме само аз и още един човек. Аз пях, той свиреше, бях направила баница, рецитирах, изработвахме мартеници и показвахме на чешките деца как да си направят Пижо и Пенда…

При срещата ни с г-н Йорданов и с основателя на клуба преди две седмици, основателят г-н Христов запалено защитаваше каузата си, че трябва клубът да е в полза на българите тук, а не да затварят вратите буквално пред носа на хората. Но, прекъсвайки останалите, им пречеше да се договорят.

Лично аз искам единствено да ползвам помещенията за уроци по чешки, за неделно училище за деца, за организиране на събирания за празниците и подобни мероприятия, но председателят така и не ме прие като потенциален пълноправен член на “своя” клуб.

Мога само да предполагам, че в предишни години българи, които са идвали там, са се възползвали от клуба. Но, според мен, не бива да продължава така, понеже с времето хората, идващи от България, образовани и интелигентни, все пак имат нужда от някаква кореспонденция тук и броят им не е малък. Вярно е, че идват и такива, на които не може да се разчита, но това съвсем не е причина да се затварят и да гонят българите, да се ползват с облагите от къщата, без да връщат нищо на сънародниците си.”

Нели Христова ни изпрати и снимки от Фестивала на културите в Млада Болеслав – септември ‘2019, където се е постарала да представи българската култура, макар и без подкрепата на местната българска организация.

Изразяваме още веднъж надежда, че ръководството на местната българска организация в Млада Болеслав ще промени отношението си към наши сънародници, живеещи в този чешки град, които искат да развиват културна и родолюбива дейност. Както и, че ще бъде разбрано, че в крайна сметка един Български клуб не може да служи само за стопанска дейност, той трябва да бъде на първо място културно средище. Като тази му роля е добре да се съживи и да стане приоритет.

Ако подходът не бъде променен, заради стари или нови недоверия, интереси, противоречия, и ако сградата на клуба и местната българска организация не станат отворени за други сънародници в града и околностите му, отговорността за това ще е най-вече на самата организация и нейното ръководство, защото те разполагат с този клуб и те има правото да приемат или не нови членове.

А, ако се стигне до съд във връзка с Българския клуб (което вероятно би засилило недоверията и противоречията между сънародници), каквито и да са юридическите аргументи, винаги ще остане моралният аргумент, че не звучи добре вратите на български клуб в който и да било град, в която и да било държава, да бъдат затворени за българи, живеещи там.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.